Co mají společného seriály Ordinace v růžové zahradě a Chirurgové

Co mají společného seriály Ordinace v růžové zahradě a Chirurgové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rok 2005 musel být něčím zvláštní. Právě v tomto roce vznikly oba tyto seriály, které divákům otevřely dveře do lékařského prostředí a nechaly je otevřené až dodnes. A přestože Ordinace nemá takové ambice jako Chirurgové, oba seriály se vyznačují širokou podporou diváků, kterou si drží už tolik let.

Chirurgové (Grey's Anatomy)

Ani po 18 sériích tvůrce seriálu Chirurgové Shonda Rhimes neohlásila ukončení natáčení. Od roku svého vzniku patři seriál v kategorii dlouhodobých seriálu v USA k nejoblíbenějším. Herci pomalu stárnou se svými diváky. Projekt má už 396 epizod, které mají přes 284 hodin. To byste měli celý měsíc na co koukat od rána do večera.

Jedna z postav, která je v seriálu od začátku, Ellen Pompeo nedávno pro Indiser uvedla, že už je z hraní Meredith Gray unavená.

Soustředím se na to, abych všechny přesvědčila, že by se mělo přestat. Moji kolegové a producenti se ale brání. Jaké příběhy ještě chtějí vyprávět?

Jenže dostává odpovědi, že všichni vydělávají miliony, tak není důvod přestávat. Jde stále o nejsledovanější seriál stanice ABC.

Je zvláštní, že právě Pompeo si stěžuje, protože díky seriálu se stala jednou z nejlépe placených televizních hereček. Forbes uvedl, že si v roce 2020 vysloužila mezi herečkami 8. místo s ročním příjmem 19 milionů dolarů. Od roku 2017 bere za epizodu 550 tisíc dolarů a každý rok má ještě 6 milionů za zahraniční vysílání.

Seriál původně tvořilo 9 hlavních postav. Tři z nich jsou v seriálu dodnes. Kromě Pompeo je to Chandra Wilson a James Pickens Jr. V současnosti tvoří hlavní skupinu 13 herců. Nejvíce divákům chybí Patrik Dempsey, kterého všichni milovali. I přesto, že seriál už nemá takovou sledovanost jako počáteční série (v roce 2007-2008 byl na prvním místě ve výnosu z reklam), stále se řadí na třetí místo v dlouhodobě vysílaných projektech v USA. Ve své patnácté sezóně byl označený jako nejlépe hodnocený dramatický projekt ABC. V zemi původu jde o nejdéle vysílaný seriál z lékařského prostředí v hlavním vysílacím čase. A aby toho nebylo málo, už existuje i spin-off.

Ordinace v růžové zahradě

V trochu skromnějších poměrech vzniká stejně dlouho i oblíbená Ordinace. Startovala spolu s Ulicí a původně mělo jít o 34 dílů v jedné sérii. Diváci si ale seriál tak oblíbili, že se plány změnily.

Ke změnám ale došlo v průběhu času i v samotné sérii. Z postu hlavní scenáristky odešla Lucie Konečná, protože Nova do její práce moc zasahovala. Děj se přesunul z gynekologické ordinace do kamenické nemocnice. Do dění zasahuje celá řada vedlejších postav, jako jsou přátelé a příbuzní postav, na kterých seriál stojí.

V seriálu se vystřídala plejáda známých herců a i Ordinace má svou ikonickou postavu. Tou je samozřejmě Čestmír Mázl, kterého celé roky přesvědčivě hraje Petr Rychlý. Dalšími stálicemi jsou například Zlata Adamovská nebo Ivana Jirešová. Petr Rychlý si za roky v seriálu přišel na pěkné peníze, ale také zkolabovat v důsledku totálního vyčerpání a prodělal infarkt.

Od roku 2009 se seriál přejmenoval na Ordinaci v růžové zahradě 2. Do té doby bylo natočeno 195 dílů. Pod novým názvem je vytvořeno 1025 dílů. 17. a zatím poslední série má 28 dílů. Ten poslední bude mít premiéru 24. března 2022. 16. série byla poslední sérií, která byla vysílaná na Nově. Měla ve své druhé polovině sledovanost kolem 900 tisíc diváků na epizodu.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.tg24.sky.it