Seriálové návraty: Připomínka známých i zapomenutých československých seriálů z let 1971–1975

Seriálové návraty: Připomínka známých i zapomenutých československých seriálů z let 1971–1975
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Toto velice plodné seriálové období přineslo na obrazovky celou řadu skvělých a divácky oblíbených příběhů. Některé seriálové projekty upadly v zapomnění, jiné se pravidelně vrací. Bez seriálu Chalupáři už si ani neumíme léto představit. V únoru se na obrazovky ČT vrací seriál Byl jednou jeden dům.

Legenda o živých mrtvých 

Čtyřdílný seriál Petra Tučka z československé tvorby vznikl v roce 1971 a vypráví příběh o německém důstojníkovi wehrmachtu (Jiří Dušek), který svádí vnitřní boj. Na jedné straně chce dostát svých povinností, ale na straně druhé se musí srovnat se svým svědomím. Určitě je zajímavé, že se v seriálu objevila Eliška Balzerová (tehdy ještě Havránková) na začátku herecké kariéry. Zahrála si jednu z partyzánek. V seriálu se objevila i Renáta Doležalová, která se proslavila jako zastřelená seriálová manželka majora Zemana.

Jeden z recenzentů na ČSFD citoval ze seriálového lexikonu:

 Dílo nebylo příliš vhodné ani pro tehdejší režim, a tak se muselo spokojit s okrajovými vysílacími časy. 

Ani později se seriál nedočkal lepších časů a ČT2 ho nasadila do vysílání ve tři hodiny ráno, přitom diváci ho ohodnotili na 62 %.  

Hostinec „U koťátek“

Ani s tímto šestidílným seriálem humorného charakteru se moc často na televizních obrazovkách nesetkáváme. Koťátka jsou tři vesničanky, které ztvárnily Božena Bohmová, Jana Drbohlavová a Miriam Hynková. Režisér Evžen Sokolovský přizval v roce 1971 do seriálu celou řadu známých herců (Ladislav Pešek, Nina Popelíková, Čestmír Řanda st., Luděk Kopřiva, Josef Větrovec, Václav Postránecký) a diváky pobavil.

Každý díl je věnovaný jedné z postaviček. Jak už to na vesnici bývalo, centrum dění bylo v místním hostinci. Kdo má rád Chalupáře, určitě by se pobavil i u tohoto dílka, kdyby se někomu z ČT chtělo zapátrat v archivu a oprášit zapomenutou retro tvorbu.

Rozsudek

Václav Voska
Václav Voska | Zdroj: Archiv ND / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Dramatický seriál Otto Haase vznikl v roce 1970 a hlavní roli si v šestidílném projektu zahrál Václav Voska.

Když se v roce 2018 seriál zjevil na obrazovkách, našlo se pár pamětníků, kteří si na něj vzpomněli. S nadprůměrným hodnocením 74 % na ČSFD by si určitě zasloužil další připomenutí.

Ve vídeňském sanatoriu Pod Skálou, které řídí doktor Nowak, je už dvacet let hospitalizován jeden pacient se ztrátou paměti. Jednoho dne se primář rozhodne využít poznatky získané novým výzkumem a provést unikátní operaci, která by měla pacientovi vrátit paměť. V ten samý okamžik vyplyne na povrch, že existují lidé, kteří ani nechtějí, aby se pacient uzdravil a vzpomněl si na události z roku 1945.

Operace se přesto uskuteční, ale pacient je unesen dříve, než stačí prozradit více než své křestní jméno. To mu však nezabrání v tom, aby utekl a pokusil se splnit svůj úkol, který nestihl kvůli svému zranění dokončit. Divákům se odkrývá poutavý příběh plný napětí, zrady a hledání spravedlnosti. Seriál lze dohledat na internetu.

Zdroje článku: