S českou krimi Smrt si vybírá si připomeneme nedávno zesnulou Janu Šulcovou

S českou krimi Smrt si vybírá si připomeneme nedávno zesnulou Janu Šulcovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A nejen oblíbenou herečku. Film s hvězdným obsazením nám připomene i Václava Postráneckého, Ladislava Mrkvičku, Jana Libíčka, Jaroslava Moučku a samozřejmě i Karla Svobodu, který vytvořil filmovou hudbu.

V režii Václava Vorlíčka vzniklo kriminální drama, které patří mezi téměř zapomenuté tituly. Po veleúspěšných komediích jako je Pane, vy jste vdova! nebo Dívka na koštěti si Václav Vorlíček odskočil k vážnému žánru. Tentokrát se zaměřil na řidiče poštovního vozu. Radek Šimek byl zastřelen a jeho kolega Honza Marek si hraje na soukromého detektiva a snaží se vypátrat pozadí tragédie. Marka si zahrál Václav Postránecký. Jana Šulcová zde předvedla roli zpěvačky skupiny Flamingo. Zpívat ji však neuslyšíme. Svůj hlas jí propůjčila zpěvačka Marie Rottrová.

O filmu

V pražské čtvrti Hlubočepy došlo k vraždě a obětí se stal řidič poštovního vozu Radek Šíma. Jeho smrt však nedává smysl. Nešlo o loupežné přepadení, které by se zvrtlo. Pošťák nepřevážel žádnou velkou sumu peněz, která by mohla přilákat zloděje. Tento motiv byl tedy brzy vyloučen. Ale o co tedy šlo? Kamarád zavražděného, řidič Honza Marek, nevěří, že by se policisté moc snažili záhadu objasnit, a tak se pustí do vyšetřování sám. Jak postupuje a odkrývá nové skutečnosti z kamarádova života, se kterým měl napůl ojetou volhu, zjišťuje, že ho vlastně vůbec neznal.

Jana Šulcová a Václav Postránecký
Jana Šulcová a Václav Postránecký | Zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Během pátrání narazí na fotografii vloženou v knize. Je na ní pohledná zpěvačka Klára. Když ji najde, mladá žena je osudem Šimka šokovaná. Se smrtí ona ani nikdo ze skupiny Flamingo nemůže mít nic společného, protože v době vraždy byli všichni v rozhlase, a tak mají železné alibi.

Manažér skupiny Křížek (Jan Libíček) je známá firma, podvodník a šmelinář. Právě přes něj začne Honza pro skupinu dělat drobné pojížďky, což dělal i jeho zavražděný kolega. Doufá, že by mohl narazit na něco spojeného s jeho zabitím. Občas ho doprovází zpěvačka Klára a mladí lidé si začnou velmi rozumět. A právě Klára by mohla být klíčem k odhalení pachatele. Když totiž nejde o peníze, motivem by mohla být láska.

Skupina Flamingo, která hraje ve filmu, byla založena v roce 1966 a podstatnou část své kariéry působila v Ostravě. V nejslavnějším období s ní vystupovala Marie Rottrová a Petr Němec. Rok po natočení filmu se v rámci „počešťování“ jmen zejména beatových skupin přejmenovali na Plameňáky. Po přesídlení Marie Rottrové do Prahy (1985) se ji skupina pokusila nahradit Evou Hurychovou, ale na přelomu let 1988-89 se Plameňáci rozpadli.

Zdroje článku: