Rasismus a filmy – jak se s tímto problémem dokázali filmaři vypořádat

Rasismus a filmy – jak se s tímto problémem dokázali filmaři vypořádat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rasismus – často diskutované téma. Ideologie, která hierarchizuje sociální skupiny podle určitých ras. Jedná se o názor, že z biologicky odlišných ras lze vyvodit různé důsledky a rozdíly. Jak na tohle téma reaguje filmový průmysl?

12 let v řetězech

Životopisné drama z roku 2013, které popisuje život otroka Solomona Northupa. Solomonovi nic nechybělo, měl milující rodinu, práci, talent, majetek, a hlavně svobodu a právo na život. O tohle vše ale v jeden moment přišel. Jeho velkou smůlou bylo to, že byl černoch. Dva únosci jej vylákali do Washingtonu, naslibovali mu lepší život. Po první noci ale skončil spoutaný v řetězech a byl prodán do otroctví. Dvanáct let musel pracovat na bavlníkových plantážích, zažíval velkou dřinu. Bičování, psychický teror, pokusy o útěk, víra ve svobodu.

42

Majitel brooklynského baseballového týmu Branch Rickey se postaví rasovému konzervatismu v nejvyšší lize USA. Uzavře smlouvu s Jackie Robinsonem. Oba jsou trnem v oku u všech. Díky své odvaze a talentu si ale vybuduje úctu, umlčí kritiky a takhle malou změnou pomůže aspoň trošku změnit i svět.

Barva vítězství

Kanadsko-německo-francouzský film z roku 2016. Jesse Owens se jako první člověk z rodiny dostal na vysokou školu. Zde si ho všimne trenér atletů a Jess se stane hvězdou v běhání. Na své cestě za snem se v něm bije morální otázka, zda se má účastnit Olympijských her v nacistickém Německu, kde právě Hitler nadřazuje árijskou rasu nad ty ostatní. Jak jeho sen dopadne?

Černobílý svět

Eugenia Phelanová dokončila školu a chce se věnovat kariéře. Získá práci v místních novinách a začne pracovat na tajném spisovatelském projektu. Pro svou práci si vybere služku své nejlepší kamarádky – Aibileen. Ta celý život strávila jako služebná u bílých lidí, vychovala jim několik dětí. Aibileen měla syna, který bohužel zemřel během nehody. Ve filmu se objevuje její nejlepší kamarádka Minny, které se Aibileen dokáže se vším svěřit. Mezi touto trojicí žen vznikne jakési pouto. Jak se bude film vyvíjet?