Kam se ztratila půvabná stopařka, která zvala vojáčka Langmajera do měkké lesní trávy?

Kam se ztratila půvabná stopařka, která zvala vojáčka Langmajera do měkké lesní trávy?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ivana Vávrová zůstala v paměti diváků jako velice půvabná a něžná bytost, kterou neviděli zestárnout. Hvězda filmů a seriálů z osmdesátých let se určitě nemusela bát, že by v porevolučním období nezavadila o práci, přesto se po roce devadesát už před kamerou neobjevila.

Přestože v rodině žádné umělce neměla, matka byla zdravotní sestra a otec elektroinženýr, rozhodla se pro hereckou kariéru. Začínala v televizních inscenacích a brzy přišla i šance hrát ve filmu (Straka v hrsti, Já nejsem já, Mladé víno).

I přes zjevný talent se jí nepodařilo dostat na DAMU, a tak zvolila jinou cestu. Šla sbírat zkušenosti do plzeňského operetního souboru a později získala práci v činohře v Mostě. To se jí nakonec vyplatilo a na DAMU byla přijata. Stala se členkou Státního divadla v Brně.

Ve filmu zazářila v milostném příběhu podle románu Otčenáška Když v ráji pršelo. Dodnes si na ni ve vesnici Putkov u Zdíkova na Prachaticku vzpomínají. U místního kravína se učila jezdit na kole. Vzpomínají si i na její scénu, kdy jako mladá manželka prala prádlo v ledové vodě. V záběru musela uklouznout a při té příležitosti ukázala ňadro.

Jak už bylo zmíněno, zahrála si malou roličku i v kultovní komedii Copak je to za vojáka, kde sváděla mladého vojáka Koubu v podání Jiřího Langmajera. Ten měl však oči pro jinou.

Přízrak

Navrátil, Langmajer, zdroj: © Česká televize

Česká televize teď uvádí napínavý detektivní příběh Přízrak. Ten vznikl na motivy povídky spisovatelky Hany Proškové a odehrává se na jednom zámku, kde v archivu tráví léto parta studentů. Jako brigádu dostali za úkol udělat pořádek ve starých archiváliích. A protože se u monotónní práce trochu nudí a tajemné prostředí zámku je přitahuje, vymyslí si fiktivní postavu „Přízrak“, která jim má nudné dny trochu oživit.

Stane se však něco nečekaného a jejich fantazie se zhmotní. Někdo na zámku se začne vydávat za přízrak, využije znalostí objektu a okolí a rozehraje divnou hru se zlým úmyslem. Nuda je najednou pryč a pobyt v teritoriu „Přízraku“ začíná být hodně nebezpečný.

Scénář napsala autorka povídky spolu s uznávaným režisérem Dušanem Klainem. Spolu s Ivanou Vávrovou se před kamerou objevila řada oblíbených herců jako Mahulena Bočanová, Jiří Langmajer, Michal Suchánek, Emma Černá, Vítězslav Jandák nebo Miroslav Táborský.

Dobře zpracovaný příběh má jedinou vadu, která mu trochu ubírá na kvalitě. Příběh je zasazený do poválečné doby, ale rekvizitáři a kostyméři si s tím moc hlavy nelámali, a tak třeba oblečení postav působí trochu nevěrohodně.

Jako filmový zámek posloužil Červený hrádek u Sedlčan. V době natáčení sloužil Okresnímu archivu v Příbrami. Po roce 1989 byl zámek v restituci vrácen rodu Mladotů.

Tak trochu v přízrak se změnila postava Ivany Vávrové, po které se po roce 1991 úplně slehla zem.

Spekuluje se s ohledem na období zmizení, že mohla restituovat majetek nebo začít podnikat a publicitu nechtěla. Jako hezká, mladá žena se mohla vdát a vydat se jinou cestou. Většinou ale i v tomto případě mají lidé, kteří si zkusili, jak chutná popularita, alespoň vzpomínkový účet na sociálních sítích. Ivana Vávrová po sobě stopu nezanechala.  

Vávrová, zdroj: © Česká televize

Přízrak je v nabídce ČT1 19. 9. ve 14:40.

Zdroje článku: