Prachařovi: Herecký rod, který proslavil zloduch Trautenberk z Krkonošských pohádek

Prachařovi: Herecký rod, který proslavil zloduch Trautenberk z Krkonošských pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes je příjmení Prachař spojeno hlavně s Jakubem Prachařem a většinou to není kvůli hereckému talentu nebo historii rodu. Jakub Prachař je ten od Agáty.

Slavný rod však založil už jeho děd Ilja Prachař, herec, dramatik a dabér, který se narodil do rodiny úředníka zdravotní pojišťovny. Původně měl Ilja namířeno studovat medicínu, ale po gymnáziu byl nasazený během války v Baťových závodech a potom ho čekala vojenská služba, kde skončil v Armádním uměleckém sboru Víta Nejedlého, a to ho přivedlo k herectví.

Přestože výrazný herec ztvárnil na dvě stovky filmových a seriálových rolí, Trautenberk se stal postavou, se kterou byl nejvíce spojován, a proto ji neměl rád. Nechápal, proč si lidé vybrali právě tohoto pohádkového zloducha. Lidem, kteří ho chodili ukazovat dětem jako postavičku z pohádky, nevybíravě nadával.

Jeho manželka Jana nebyla tak známá, ale i ona je spojená s Krkonošskými pohádkami. Jako loutkoherečka měla na starosti sojku, která hlídala Krakonošovo území. Ta chodila na Trautenberka žalovat, když kradl a dělal jinou neplechu.

Syn David Prachař tak během dětství vstřebával kulturní vlivy od svých rodičů. Miloval film, věnoval se hře na kytaru a saxofon. Nakonec se rozhodl pro hereckou dráhu a za svou práci získal řadu ocenění.

V našem seriálovém světě je známý ze seriálů Ohnivé kuře, Specialisté, Slunečná, Dobré zprávy, Vyprávěj, Doktoři z Počátků, Expozitura, Ďáblova lest a řady dalších.

Soukromý život Davida Prachaře jeden čas plnil stránky bulváru. Bylo to v době, kdy opustil svou ženu Danu Batulkovou, se kterou má děti Jakuba a Marianu. Za vším stála láska k mladší kolegyni Lindě Rybové, se kterou má další tři děti. Psalo se i o tom, že Linda Rybová byla kamarádkou Dany Batulkové a ta se jí svěřovala s tím, že má pocit, že její manžel má jinou ženu.

Mariana, vnučka Ilji Prachaře to zatím v hereckém a hudebním světě zkouší. Většinou si zahrála pár epizodních vedlejších rolí v seriálech.

To s vnukem Jakubem už je to jiné. Jakub už ukázal, že kromě podoby zdědil po dědovi i herecký talent a úspěch má nejen jako herec, ale i hudebník a oblíbený moderátor a bavič.

Jakub Prachař, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Mladý herec navázal na rodinnou tradici a letos během Vánoc se představil v nové pohádce Krakonošovo tajemství. Blýskl se i ve filmech jako Padesátka nebo Revival. Ze seriálové tvorby se v poslední době objevil jako detektiv ve Dvojce na zabití, kde hrál se svou současnou partnerkou Sarou Sandevou.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • autorský článek