Planeta opic: Ikonický film, který byl ve své době zjevením, vytvořil základy pro moderní sci-fi

Planeta opic: Ikonický film, který byl ve své době zjevením, vytvořil základy pro moderní sci-fi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hned první z filmů Planeta opic, natočený podle románu francouzského autora Pierra Boullea, zaznamenal obrovský úspěch. Tento film se zapsal do historie světové kinematografie jako jeden z nejikoničtějších sci-fi filmů všech dob a pomohl vytvořit kategorii kritérií pro masky na udílení cen Akademie (Oscar).

Po úspěchu původního filmu přišlo několik pokračování a restartů, které se snažily zúročit tento počáteční úspěch, první film však už nic nepřekonalo. 

V roce 2023 bylo celkem devět filmů, desátý přijde do kin v roce 2024. První filmy vyprávěly příběh o budoucí Zemi, kde se opice staly vládnoucím druhem a lidé se vyvíjeli do divokého stavu, kdy se stali mazlíčky lidoopů. Nejnovější filmy se však vrátily v čase, aby ukázaly, jak se opice dostaly k moci a jak lidé upadali v důsledku totální války.

Planeta opic (1968)

Charlton Heston hraje astronauta George Taylora, který přistane na podivné planetě. Taylor s hrůzou zjistí, že této planetě ve skutečnosti vládne extrémně inteligentní rasa opic. Na druhou stranu lidé mají vážně sníženou mentální kapacitu a jednoduše slouží jako zvířata a mazlíčci svých opičích vládců.

Tento film získal několik působivých ocenění, včetně čestného Oscara za vynikající masky. Knihovna Kongresu jej přidala do Národního filmového registru v roce 2001.

Reakce diváků

  • Takhle vypadá perfektní sci-fi. Skvělá atmosféra, geniální pointa a dodnes působivé masky. Planeta opic nemá konkurenta a jestli Burton o několik let později svým filmem něco dokázal, tak to, že tahle verze překonána už nebude.
  • Planeta opic se svého času stala v médiích zjevením, film se stal jedním z nejznámějších děl z žánru sci-fi a komerční úspěch si vyžádal několik dalších pokračování, které sice producentům přinesly nemalý zisk při minimálních nákladech, nicméně rozmělnily původní sílu originálu. Film byl na svou dobu nákladný a natáčení pro herce v maskách svízelné, zejména pro Kim Hunter, která měla na plátně hodně prostoru. Film měl mimořádný úspěch nejen díky profesionální práci maskérů, kteří dokázali vytvořit dokonalou iluzi opičí civilizace, ale především kvůli kvalitnímu scénáři a chytré režii. V neposlední řadě hrálo roli i to, že se snímek svým temným poselstvím o konci lidské civilizace dokonale trefil do pocitu doby.
  • Vynikající legendární kultovní sci-fi. Film, který je biblí všech tvůrců sci-fi filmů. Vynikající herecký výkon Charltona Hestona jako astronauta Taylora. Krásně můžeme vidět, jak se tato postava mění. Zpočátku arogantní kosmonaut se mění ve zranitelného člověka, z jehož očí čiší beznaděj, ale také v nich sálá síla a odhodlání se vzepřít všem opicím, které ho uvěznily a chtěly pokořit. Film je strhující od začátku do konce a neustále něčím překvapuje. Až po samý závěr se Sochou svobody, jedním z nejkultovnějších zakončení filmu všech dob.
  • Jedna z nejlepších sci-fi všech dob. Scénář, kamera, hudba, masky, herecké výkony, vše je parádní a funguje i dnes. Úvodní, kamerově chaotické ztroskotání raketoplánu a následné putování nehostinnou planetou podmalované znepokojivou hudbou jsou dokonalou esencí napínavého dobrodružství kdesi ve vesmírných dálavách, s důrazem na osiřelost kosmonautů.

Zajímavosti:

Produkce neustále hledala způsoby, jak ušetřit peníze, zejména na make-upu. Jedna z možností byla nechat herce po zanesení make-upu transportovat auty, to tvůrci ovšem zamítli kvůli možné panice civilistů po spatření opic za volantem. Mezi natáčecími lokacemi nakonec přemísťovaly herce vrtulníky.

Když se natáčely scény po pádu kosmické lodi do pouštní oblasti, několik členů štábu včetně herců omdlelo vedrem.

Film se stal doslova kultovním dílem definujícím novou epochu žánru. Byl výborně přijat diváky jak v USA, tak i v Evropě. Snad i proto, že se svým pacifistickým poselstvím o nezodpovědnosti lidí trefil do bouřlivých nálad let 1968 a 1969, kdy probíhal konflikt ve Vietnamu a v mnoha zemích zuřily protiválečné zaměřené nepokoje. 

Snímek přinesl jako jeden z prvních také velké množství reklamních předmětů. Prodávaly se hračky, sběratelské předměty, akční figurky, obrázky a dětské knížky, karetní sady, knihy, hudba, komiksy či série kreslených románů od Marvel Comics.

V původním scénáři měly všechny ženy chodit nahoře obnažené. Nakonec to však bylo zrušeno, aby byl film přístupný i pro mládež.

Tým pracující na make-upu měl více jak 80 členů a výdaje na make-up tvořily více jak 17 % rozpočtu celého filmu. 

K vidění 20.11.večer na ČT 2.

Zdroje článku: