Pinocchio (2019): Překvapivě temný příběh o dřevěném chlapci

Pinocchio (2019): Překvapivě temný příběh o dřevěném chlapci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1883 spatřila poprvé světlo světa postava dřevěného neposlušného chlapce, který chce získat lidství. Carlo Collodi vytvořil dětskou knihu, která byla přeložena do více než 280 jazyků a dialektů a dočkala se mnohých zfilmování. Následující text je věnován zatím poslednímu zfilmování světoznámého příběhu, ke kterému došlo v roce 2019.

Matteo Gerrone se vydal neobvyklou cestou pro zfilmování pohádky. Chtěl být co nejvíce věrný původnímu knižnímu dílu Pinocchiovo dobrodružství. Výsledek je uvěřitelnější, realističtější a v mnohých ohledech temnější, než by se od pohádky dalo čekat. Film není přímo určený pro malé děti. Jedná se o dobrodružné pojednání o životě dřevěného chlapce, které si pohrává se žánrem fantasy a silným nosným příběhem. To vše je zasazeno do chudoby Toskánská z poloviny 19. století.

Původní kniha o dřevěném chlapci byla varovným příběhem na pokračování v dětském časopise. Collodi nechal po patnácté kapitole loutku mrtvě viset na stromě s tím, že se jedná o konec příběhu. Čtenáři vznesli řadu námitek a protestů proti takovému konci oblíbené loutky, a tak byl na nátlak editora Collodi přesvědčen, aby příběh prodloužil, obohatil o další zvraty a dovedl chlapce ke šťastnému konci.

S tímto vědomím se Gerrone rozhodl zfilmovat co nejpřesněji příběh a zůstat při tom věrný původní knize. V původním příběhu je cítit chudoba, hlad a obtížný život tehdejší doby. To jsou věci, které si dítě neuchová do dospělosti v hlavě. Veškerá krásná filmová a pohádková zpracování Pinocchia a čas zjemní hrubost textu původní verze jako smirkový papír. Gerrone se rozhodl část tohoto nekompromisního prostředí vložit do filmového zpracování. Na druhou stranu je filmová verze dřevěného chlapce mnohem sympatičtější než původní knižní verze a své chyby dává na vrub naivitě dítěte. Původní Pinocchio byl nezodpovědný, líný a usiloval pouze o potěšení, nebyl tak přesně tím, co nabízí film z roku 2019.

Film oplývá speciálními efekty a sám Gerrone přiznává, že největší výzvou bylo oslovit filmem děti, které jsou v dnešní době velmi rozmazlené speciálními efekty. Cílem bylo vytvořit dílo, které upoutá pozornost, a to i přes to, že snímek vypráví již stokrát vyřčený příběh. Finální podoba filmu s ponurým prostředím a hlubokou myšlenkou přesto není určená pro nejmenší návštěvníky kin a možná proto se setkala spíše s průměrným hodnocením.

A co vy? Nepřečtete si znovu původní knížku o dřevěném chlapci? Možná ukrývá myšlenky, které pochopíme až jako dospělí, protože jako děti na ně nemáme kapacitu a zkušenosti.