Petr Nárožný znovu králem: Co nás čeká ve vánoční pohádce Klíč svatého Petra

Petr Nárožný znovu králem: Co nás čeká ve vánoční pohádce Klíč svatého Petra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už v červnu se štáb pod vedením režiséra Karla Janáka pustil do natáčení nové vánoční pohádky pro letošní nejoblíbenější svátky v roce. Točilo se na krásném zámku Sychrov, na hradě Zvíkov, v městské památkové rezervaci ve Slavonicích a v ateliéru na Kavčích horách.

Režisér Karel Janák se proslavil hlavně komediemi Snowboarďáci (2004), Roc(k) podvraťáků (2006) a Rafťáci (2006). Má za sebou také několik úspěšných pohádek jako Dvanáct měsíčků (2012), Princezna a písař (2014), Korunní princ (2015), Princezna a půl království (2019), O vánoční hvězdě (2020) nebo Jak si nevzít princeznu (2021).

Tentokrát je to poprvé, co má v pohádce vodníka. Role se ujal Lukáš Příkazký.

Režisér mi roli nabízel s otázkou, jestli mi nevadí mít otevřené oči pod vodou. Hned mi bylo jasné, co mě čeká. Hraji asi tři sta let starého vodníka, který se poprvé zamiluje, a to tak intenzivně, že si vůbec neuvědomuje, že nemůže žít na suchu a jeho vyvolená zase pod vodou,

říká herec o své roli, ve které se uchází o ruku princezny.

Sára Korbelová
Sára Korbelová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

A není jediný nápadník sličné princezny. O princeznu v podání Sáry Korbelové má zájem také Filip Březina coby Tobiáš: 

Dlouho jsem odmítal chodit na castingy na pohádky. Až nedávno jsem názor změnil a uvědomil jsem si, že chci patřit do klubu herců, kteří si zahráli ve vánoční pohádce.

Karel Janák si pochvaluje, že je pohádka kombinací klasických pohádkových postav jako je vodník, zlí rádcové a princezna, a méně obvyklých charakterů, mezi něž patří třeba svatý Petr, zloděj, podvodník a nevinný Tobiáš.

záběr z pohádky
záběr z pohádky | Zdroj: P. Černá / © Česká televize

Scenárista Petr Hudský uvedl, že se kromě klasických českých pohádek nechává inspirovat i antickou mytologií. Jako základ každé pohádky bere vítězství dobra nad zlem. Není úplně snadné vymyslet pro pohádku alespoň trochu originální zápletku, protože se zdá, že všechno už bylo natočené. Petr Hudský tentokrát přišel s originální zápletkou, vystavěnou kolem ukradeného klíče od nebeské brány.

Zajímavé je i herecké obsazení. Padouchy si zahrají David Novotný a Sabina Remundová. Po dlouhé pauze se do pohádky vrací i Petr Nárožný, což diváci určitě ocení. Objeví se i Berenika Kohoutová, která se na natáčení potkala se psem, se kterým se kamarádila ve filmu Řekni to psem.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text