Penzion pro svobodné pány: Iva Janžurová ani nevěděla, že bude ve filmu ukazovat ňadra

Penzion pro svobodné pány: Iva Janžurová ani nevěděla, že bude ve filmu ukazovat ňadra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zbavit se po radovánkách slečny bude pro mladého Abrháma nadlidským úkolem. Anděla si nesnáze mladého muže doslova užívá a vytváří jednu komplikovanou situaci za druhou. A mladému muži jde nejen o svobodu, ale i o bydlení.

Jiří Krejčík si musel divadelní hru irského spisovatele Seana O´Caseyho opravdu oblíbit. Nejdříve ji natočil jako televizní inscenaci, poté ji uvedl v Činoherním klubu, a nakonec dokázal natočit i celovečerní film.

Televizní verze ho vůbec neuspokojila, protože na ni dostal špatný materiál. Když však zjistil, jaký úspěch má hra v divadle, rozhodl se, že ji nabídne Barrandovu. Tam v podstatě neměli námitek, ale realizace měla jeden háček. Na takové zpracování neměli zakoupená práva.

Jiří Krejčík dostal směšných 30 tisíc korun a měl si práva od vdovy po Seanu O´Caseym obstarat sám. Režisér do Londýna opravdu odjel a práva získal. Dokonce zadarmo, protože na vdovu udělal takový dojem, že mu je jednoduše dala jen tak.

Krejčík měl štěstí i v tom, že se psal rok 1967, což bylo pro filmaře hodně svobodné období, které skončilo hned další rok, když přišla okupace.

Konverzační komedie je skvěle obsazená a dialogy jsou vybroušené do posledního písmene. Jiří Krejčík měl pověst pedanta a perfekcionisty a herci museli před natáčením chodit dokonce zkoušet. Iva Janžurová zavzpomínala v jednom rozhovoru, že jí dokonce režisér text předříkával a opravoval jí intonaci.

Jesef Abrhám, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

S hereckým obsazením to bylo zapeklité. Nabízelo se, aby film natočili herci, kteří hráli v divadelní hře, ale nakonec bylo vše jinak a došlo na nové obsazení. Jiřinu Jiráskovou, která hrála Andělu v divadle, nahradila Iva Janžurová. Oficiálně to bylo proto, že se Krejčíkovi zdála Jirásková do filmu stará. Pravdou však bylo, že měl za sebou s herečkou milostnou aférku, která pro ni nedopadla dobře, protože byl ženatý. S Ivou Janžurovou měl šťastnou volbu. V roli rozverné Andělky jí to moc slušelo a po boku Josefa Abrháma zazářila. Abrhám vystřídal v roli Mulligena Jiřího Menzela. Spolubydlícího Holibuta měl hrát, stejně jako na divadle, Vladimír Puchold. Ale ani to nevyšlo a Puchold sice ještě na zkoušky chodil, ale než se začalo natáčet, emigroval do Velké Británie. Jeho roli tak převzal Jiří Hrzán. Partu ještě doplnila Věra Ferbasová jako majitelka penzionu a malou roli dostal i Pavel Landovský, který hrál dalšího nájemníka v penzionu.

Film byl unikátní i tím, že v něm Andělka ukázala ňadra. Nebyla ovšem Ivy Janžurové. Ta tuto scénku viděla až na premiéře a nebyla moc nadšená. Přišlo jí, že ňadra dabérky se k ní nehodí.

Film se odehrává v penzionu, který vede přísná slečna Mossieová. Ta dbá na to, aby si pánové na pokoje nevodili slečny. Ale ani ostražitá a všetečná bytná nedokáže všechno uhlídat, a Anděla tak prožije vášnivou noc s mladým Mulligenem, který se jí chce co nejdříve zbavit, což bude nadlidský úkol. Nakonec ji musí schovat do skříně a kolotoč neuvěřitelných situací se rozjíždí.

Komedii si můžete připomenout třeba na Voyo.

Zdroje článku: