Pečení na neděli aneb když vzniká z mouky a cukru umělecké dílo

Pečení na neděli aneb když vzniká z mouky a cukru umělecké dílo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na obrazovky se vrátil gastronomický cestopis pro mlsouny a příznivce české a moravské regionální kuchyně Pečení na neděli, který přináší řadu zajímavostí a inspirace pro všechny příznivce nejen cukrářského řemesla.

Známá vítězka první řady soutěže Peče celá země Petra Burianová dostala příležitost natočit putování s kamerou a vařečkou po českém a moravském venkově, potkávat se s pamětnicemi regionální kuchyně a starých tradic. Tentokrát jde především o regionální a velmi staré pochoutky, které tvoří součást naší historie. A někdy takové dobroty doslova berou dech.

koláč, zdroj: Ivo Dvořák / © Česká televize

Pořad, který byl kritizován jen za to, že mu ČT přidělila nepříliš šťastný vysílací čas, si lze naštěstí v klidu zhlédnout v iVysílání České televize.

S půlhodinovou epizodou (právě tak k vypití voňavé kávy) se tak diváci snadno mohou přenést do různých koutů naší země a žasnout nad tím, jak šikovné jejich babičky a prababičky byly, když dokázaly z několika základních a dostupných surovin vyrobit takovou nádheru, kterou je až škoda sníst.

Že nevíte, co je koláč Petra Voka nebo hnětýnky? Vydejte se s cukrářkou Petrou do Jižních Čech. Na Valašsku nemůže chybět ochutnávka těch pravých frgálů a v Chodsku nahlédnete do kuchyně, kde se vyrábí chodské koláče nebo makové řezy.

A každá epizoda toho nabízí mnohem víc a v regionech se tak můžete seznámit třeba s hanáckými tradicemi, s bylinkářstvím na Valašsku nebo s pečením chleba v peci na Sedlčansku.

pečení chleba, zdroj: Petra Závodná / © Česká televize

Cyklus je opravdu krásně natočený, a kromě pečení nabízí celou řadu téměř zapomenutých tradic a také krásy naší krajiny.

Gastronomický cestopis sbírá recepty na buchty a koláče, podobně jako v minulostí sbírali čeští velikáni jako Erben nebo Němcová staré lidové pohádky a přináší tak na obrazovky odkaz našich předků, aby se uchoval a předal dalším generacím.

Průvodkyně pořadu Petra Burianová zvládla nezvyklou roli na výbornou, a navíc dokázala dát patřičný prostor všem lidem, které do svého pořadu přizvala. Přinesla tak na obrazovky vynikající příležitost, jak získat inspiraci a dozvědět se řadu zajímavostí.

koláčky, zdroj: Petra Závodná / © Česká televize
Zdroj článku: