Padesát odstínů šedi: Film získal rozporuplné ohlasy, ale pro Dakotu Johnson znamenal skvělý kariérní posun

Padesát odstínů šedi: Film získal rozporuplné ohlasy, ale pro Dakotu Johnson znamenal skvělý kariérní posun
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy, sice nemá téměř žádnou kulturní hodnotu a většinu dospělé populace nenadchnou ani erotické scény, své diváky si ale našel a rozhodně se lišil od běžné hollywoodské produkce.

O čem to je

Když vysokoškolačka Anastasia Steel zastoupí svou nemocnou spolubydlící, aby udělala rozhovor s prominentním obchodníkem Christianem Greyem (Jamie Dornan) pro jejich školní noviny, ještě netuší, jakou cestou se bude její život ubírat. Christian, stejně tajemný jako bohatý a mocný, zjišťuje, že je podivně přitahován k Aně a ona k němu. Ačkoli je Ana sexuálně nezkušená, vrhne se po hlavě do románku – a zjistí, že Christianovy skutečné sexuální sklony posouvají hranice bolesti a rozkoše.

Role byla původně nabídnuta Emilii Clarke (hvězdě ze seriálu Hra o trůny), která ji kvůli mnoha nahým scénám odmítla. Dakota Johnson po roli skočila a natočila všechny scény bez dublérky, tedy až na závěrečnou scénu bičování. V závěrečné scéně byla nahrazena, protože se produkce obávala, že by se mohla zranit.

Dakota Johnson pochází z jednoho z nejslavnějších hollywoodských rodů. Její matkou je Malanie Griffith, která začala být populární po roli ve filmu Podnikavá dívka. Slavnou má však i babičku Tippi Hedren, která se proslavila jako herečka v éře Alfreda Hitchcocka. Otcem Dakoty je Don Johnson, hvězda Miami Vice. Herečka však vyrůstala i s otčímem, kterým byl fešák Antonio Banderas. Je jasné, že prostředí, ve kterém vyrostla, ji předurčilo vydat se po stopách svých rodičů.

Slavný rodokmen jí ale nepřinesl jen benefity. Vyrůstala pod drobnohledem ze strany médií a musela se podrobit protialkoholnímu léčení v rehabilitačním centru, stejně jako její rodiče.

Kontroverzní film udělal z Dakoty jednu z nejznámějších mladých tváří Hollywoodu. V dnešní době mají američtí filmaři na natáčení erotických scén celou skupinu odborníků a rozhodně to není na hercích, jak se s danou scénou vyrovnají. Každá scéna má velmi pečlivou choreografii, na kterou dohlíží sexuální koordinátor. Ten také dbá na to, aby si později herci nemohli dělat nároky na finanční odškodnění za to, že je někdo sexuálně obtěžoval. Pryč jsou ty časy, kdy v uvolněném americkém průmyslu herci přiznávali, že sexuální scény nebyly hrané a užili si v pracovní době.

Dakota však není žádná stydlivka a tvůrci jí vyšli vstříc. Při erotických scénách měla řadu připomínek, a přestože ona byla v roli nezkušené mladé milenky, kterou měl Dornan zasvětit do tajuplného světa erotiky, radila svému partnerovi. Scény, kdy ji partner svléká, byly v její režii a vysvětlovala, že to jde udělat i vice sexy, než když z ní muž prádlo „strhne“. A na památku na natáčení si rozverná herečka odnesla domů nějakou tu výbavičku.

Zajímavost

Knižní předlohy se ve světě prodalo přes 100 milionů výtisků v 51 jazycích, včetně latiny. U nás si pikantní románek zakoupilo přes 200 tisíc čtenářů. O práva na zfilmování se ucházelo deset filmových studií.

K vidění 8. 7. ve 22:40 na TV Nova.

Zdroje článku: