Ondřej Volejník z Ulice: Hereckou školu nemá, ale problémy se zákonem ano

Ondřej Volejník z Ulice: Hereckou školu nemá, ale problémy se zákonem ano
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když na obrazovce uvidíte Ondřeje Volejníka, nejspíš si okamžitě vzpomenete na Tonyho z Ulice. Ačkoli se zatím jedná o jeho nejvýraznější roli, můžete ho vídat i v kriminálních seriálech nebo na divadelním jevišti.

To je přece Tony!

Ondřej Volejník se do povědomí televizních diváků nesmazatelně zapsal jako Antonín „Tony“ Benda z nekonečného seriálu Ulice, jehož součástí byla tato postava od samého začátku, ačkoli ji původně hrál jiný herec – Jan Jankovský. Třebaže Tonyho nebylo možné považovat vždycky za kladnou a sympatickou postavu, dnes už ho vnímáme jako zodpovědného a starostlivého otce od rodiny, který vede podnik v Coolně a drží se v uctivé vzdálenosti od problémů se zákonem.

Herecká kariéra Ondřeje Volejníka ovšem nestaví pouze na Tonym. Je bohatší, než by možná leckdo tušil. Své o tom mohou vědět zejména příznivci divadla…

Hvězda divadelních prken

Ondřej Volejník se narodil roku 1975 v Praze a už od patnácti let se věnoval divadelnímu herectví. Začal v dnes už legendárním amatérském divadle Radar. Následně působil v Divadle AHA! (Gong), kde zářil převážně v inscenacích pro děti. Hostoval ve Středočeském divadle v Kladně, v letech 2003–2004 byl v angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě, načež nastoupil do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a působil i na dalších místech.

Během účinkování v Jihočeském divadle si zahrál nespočet výrazných rolí, obvykle se jednalo o muže obestřené určitým tajemstvím. Hrál tak např. Valmonta, Macbetha, Jana v Petrolejových lampách, Antonia v Kupci benátském a mnoho jiných.

V kriminálních seriálech jako doma

Ani jeho filmová a seriálová kariéra však rozhodně nestagnuje. Kromě Ulice se Ondřej objevil také v dalších televizních seriálech, např. v Redakci, Ordinaci v růžové zahradě, Gymplu s (r)učením omezeným, v oblíbeném sitcomu Helena nebo v populárních kriminálních seriálech, jako je Policie Modrava, Specialisté nebo V.I.P. vraždy.

Nedávno jsme ho také mohli vidět v epizodě Veřejný nepřítel úspěšné dramatické série Ochránce s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Před několika lety si Ondřej Volejník zahrál i ve filmech, např. Dítě číslo 44, Ztraceni v Mnichově, Pojedeme k moři aj. Pravidelně se věnuje spolupráci na studentských projektech FAMO v Písku. V roce 2012 měl premiéru oceňovaný snímek Příliš mladá noc, v němž si zahrál menší roli policisty.

Absolventský film studenta režie Olma Omerzu se dostal až na prestižní festival Berlinale.

Jde to i bez herecké školy!

Při tak pestré a pěkně rozjeté kariéře se skoro nechce věřit, že Ondřej Volejník vlastně herectví nikdy nestudoval. Začínal jako amatér a ke hraní se dostal přes pět jiných profesí. K roli Tonyho v Ulici dospěl prostřednictvím castingu.

Právě Tony býval dříve poměrně problematickou postavou, známou svými zkušenostmi s porušováním zákona a pobytem ve vězení. Sám herec přiznal, že i on měl jistou rozmíšku se zákonem, když jednou v USA stopoval a následně byl vykázán z města pro potulku. Tahle drobná nepříjemnost ho ale od dalšího cestování neodradila.

 

Zdroje: