Odznak Vysočina: Dojemný příběh, který zasáhl i drsňáka Bacha

Odznak Vysočina: Dojemný příběh, který zasáhl i drsňáka Bacha
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na oddělení Dany Skálové začíná být dusno. Dana zatím neměla chuť ani čas se svou kolegyní Kateřinou probrat její neloajální chování, a tak se jí snaží spíše vyhýbat. Kateřina není hloupá, takže pochopila, že její odstavení „na druhou kolej” má důvod, a dokonce vytušila jaký.

Kateřina by chtěla dostat šanci Daně věc vysvětlit, ta ale nevypadá, že by s ní chtěla debatovat. Jako parťáka si teď místo ní bere Petra Bacha. O Jůlince už vyšel dokonce článek v novinách a Ondřejovský hledá další svědky. Když se o Kateřině dozvídá Bach, diví se Daně, že je tak klidná. Ale ona sama neví, co si má s podřízenou počít. A navíc – na stole má nový a zamotaný případ. 

Přímo na služebnu se přišel udat mladý muž. Mluvil o zabití matky. Jenže Roman Kuzník má Aspergerův syndrom a jednání s autistou není úplně jednoduché. Navíc není svéprávný.  

Po prvním pátrání je jasné, že jeho matka, která je zároveň jeho opatrovníkem, opravdu zmizela. Ani v autobazaru, kde dělá účetní, o ní nic nevědí. U vyšetřování a vyslýchání Kuzníka je i psycholog, ale ani ten si není jistý, zda lze zmatené věty postiženého mladíka považovat za věrohodné.  

Do vyšetřování se zapojuje hlavně Petr Bach a hodně stojí o to prokázat, že Roman nic neudělal. Má pro to svoje osobní důvody. Měl podobně postiženého bratra, který zemřel v dětském věku v ústavu a on si zpětně trochu vyčítá, že na něj mohl být milejší a víc se mu věnovat. Také ví, jak s Romanem jednat, aby to k něčemu bylo. O svém malém rodinném tajemství se zmínil jen Jůlince na pumpě, když si přišel koupit lahev kořalky a pár piv, aby spláchl těžký den. 

Kuzník mluvil o mrtvole v lomu, a tak se pátrání obrátilo tímto směrem. Dana si je vědoma toho, že její postupy jsou sledované, a tak se snaží postupovat tak, aby nikomu nezavdala příčinu k pochybnostem o práci oddělení, které vede.  

K překvapení všech je ze zatopeného lomu vyzvednuta mrtvola muže, který pracoval ve stejném autoservisu jako matka Kuzníka. Ve stejnou dobu je na sousedním pozemku u domku Kuzníkové objevena její zakopaná mrtvola.  

To už i nadřízený Dany Valter Kožíšek musí uznat, že obě vraždy budou mít možná spojitost. Původně Daně radil, aby napřed vyřešila Kuzníkovou, když se pachatel vlastně přiznal, a potom se pustila do vyšetřování vraždy muže z lomu. Tím jí chtěl naznačit, že není ta pravá doba, aby si ještě víc komplikovala život. 

Postupně se odkrývají další stopy, které dávají za pravdu Bachovi, jenž je od začátku přesvědčen o tom, že postižený Roman nic neudělal. Jen musel najít způsob, jak s Romanem komunikovat, aby jeho výpověď měla váhu.  

Hlavně jeho zásluhou došlo k vyšetření případu. Kateřina nakonec nevydržela Danino chladné chování  šla si to s ní vyříkat. Dana ale nic řešit nechtěla a jen mladé ženě řekla, že ji mrzí to, že se spletla, když předpokládala, že jí může věřit. Kožíšek jí sice radil, ať to s ní probere, protože je to dobrá policistka, která i v posledním, spletitém případu odvedla kus práce, ale Dana si moc radit nenechá. 

Zdroj článku:
  • autorský text