Obsluhoval jsem anglického krále: Poznali jste, kterou mužskou roli ztvárnila americká zpěvačka?

Obsluhoval jsem anglického krále: Poznali jste, kterou mužskou roli ztvárnila americká zpěvačka?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, jehož předlohou se stal stejnojmenný román Bohumila Hrabala pojednává o životě číšníka, který se krůček po krůčku dostává ke stále lepší jak pracovní, tak životní pozici.

Jeho cesta není ale vůbec jednoduchá, často se setkává s negativním postojem lidí – ať už z důvodu malého vzrůstu nebo sympatiím k Němcům. I přesto všechno se stále drží svých zásad a drží se svých cílů, jiným neubližuje.

O filmová práva byl zpočátku boj

Práva na film nebylo vůbec snadné získat. Nejdříve se o to pokoušel Karel Kachyňa, až po revoluci se filmová práva podařilo získat producentu Jiřímu Sirotkovi, jehož plán byl natočit film s Jiřím Menzelem. Práva na film získala až TV Nova a režie se ujal Jiří Menzel, původně nabídku dostal Jan Svěrák.

Ve snímku se objevuje mnoho postav, jen komparzistů bylo víc jak tisíc

Ve filmu si zahrála také americká zpěvačka a herečka Tonya Graves. Ta si zahrála mužskou roli, Habešského císaře. Hlavních a vedlejších rolí bylo celkem 37 a komparzistů bylo 1100.

Film získal řadu ocenění

Tento český snímek putoval i na mezinárodní festivaly, jako je Cannes, Berlín, Sofia, Sydney, Istanbul, Pula a další. Také se může pyšnit tím, že se dostal na seznam o nominaci na Cenu Akademie. I když nominován nebyl, získal různá ocenění – Pula - Zlatá aréna za nejlepší režii a cenu mladých fanoušků za nejlepší snímek mezinárodní soutěže, Artfilm Trenčianské Teplice - Zlatá kamera, Berlinare - cena kritiků FIPRESCI a 4 České lvy (režie, film, kamera a mužský herecký výkon).