Muž se železnou maskou: Tentokrát v té lepší verzi bez růžové tvářičky Leonarda DiCapria

Muž se železnou maskou: Tentokrát v té lepší verzi bez růžové tvářičky Leonarda DiCapria
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film z roku 1977 byl původně vyrobený s nízkým rozpočtem a menší technickou náročností pro televizi, nakonec se promítal v několika zemích i v kinech a patří mezi nejpodařenější pokusy o zpracování díla Dumasových románů. Kvůli nízkému rozpočtu působí film trochu temně.

A právě to mu dodává atmosféru starých historických filmů z anglické a francouzské produkce, přestože jde o snímek poměrně „mladý“ a natočený ve spolupráci VB a USA.

O autorovi předlohy

Alexander Dumas, jeden z nejčtenějších a nejpřekládanějších francouzských autorů, žil a tvořil v 19. století. Dumas, dramatik, novinář a autor cestopisů, je pravděpodobně nejznámější díky své historické fikci. Většina románů byla původně publikována na pokračování. Spolu s Hrabětem Monte Christem jsou jeho nejtrvalejšími díly tři knihy, které tvoří jeho D'Artagnanovy romance: Tři mušketýři, Dvacet let poté a Vikomt de Bragelonne, jehož závěrečná část je známá jako Muž se železnou maskou (1850).

muž se železnou maskou
Muž se železnou maskou | Zdroj: NBC / © Česká televize

Muž se železnou maskou

Příběh začíná ve francouzském vězení Bastila. Aramis, vysoce postavený představitel katolické církve a bývalý mušketýr, přichází, aby si vyslechl zpověď tajemného vězně. Rychle zjistí, že se muž nemá k čemu přiznávat, protože plně nechápe, proč byl původně uvězněn. Prostřednictvím série stále osobnějších otázek Aramis vězni naznačí, že je dvojčetem francouzského krále Ludvíka XIV. a že jeho identita byla utajena jeho doživotním uvězněním.

Aramis řekne Filipovi o svém plánu dostat ho z vězení, a protože Filip a Ludvík jsou jednovaječná dvojčata, nahradí špatného panovníka Ludvíka Filipem. Aramis doufá, že tak posílí své ambice stát se papežem.

Skvělý herecký výkon pro Chamberlaina

Ludvík XIV.
Ludvík XIV. | Zdroj: NBC / © Česká televize

Dvojroli Ludvíka a Filipa tentokrát ztvárnil Richard Chamberlain, který byl podle filmových kritiků zjevením a spletité zápletce dodal svým skvělým hereckým výkonem ještě něco navíc. Dvě naprosto odlišné role ztvárnil mimořádně povedeným způsobem, hlavně vyobrazení Ludvíka XIV. je fascinující.

Film má skvělou režii a pro příznivce historických příběhů i po letech nabízí příjemný filmový zážitek.

Ačkoli se jednalo o televizní film, netočilo se v ateliérech, ale štáb se vydal do skutečných paláců ve Francii. Jedním z nich byl zámek Fontainebleau, který leží asi 55 km od Paříže a je největším francouzským královským zámkem. Byl přestavěný ze středověkého hradu a v jeho zdech se psala francouzská historie až do roku 1927, kdy zde vzniklo muzeum.

Ve vysílání 27. 1. na ČT2 večer.

Zdroje článku: