Malý pitaval z velkého města: Českého Columba v obnošeném oblečení si zahrál Vlastimil Hašek

Malý pitaval z velkého města: Českého Columba v obnošeném oblečení si zahrál Vlastimil Hašek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roli nadporučíka Rudolfa Pekaře představoval Hašek ve vyšetřovacím týmu nejstaršího a nejzkušenějšího vyšetřovatele. Se svým nerozlučným blokem v ruce sbíral jednotlivé střípky k případu a logickou dedukcí vždy našel motiv zločinu a pachatele.

Pekař byl v seriálu pro ostatní takovým učitelem, za kterým si ostatní chodili pro radu a který byl posílán tam, kde bylo třeba klidnou hlavu a zkušenosti. Do podobného stylu se o mnoho let později stylizoval Plíšek v podání Bolka Polívky v seriálu Případy 1. oddělení. Pomačkaným kabátem a klidným přístupem se Pekař podobal slavnému a trošku všetečnému Columbovi, který svou velice zvláštní vyšetřovací metodou doslova zločince uštval, až nakonec byli rádi, že jsou usvědčení a Columba se zbaví.

Hašek už v době natáčení měl problém s pamětí, a proto u sebe nosil stále blok, kde měl připravenou nápovědu. V seriálu to vypadalo, že si zapisuje poznámky k případu.

Ze života herce

Vlastimil Hašek neměl cestu za herectvím jednoduchou. Vyučil se prodavačem textilu, ale bylo mu jasné, že za pult se nikdy nepostaví. Na DAMU se dostal až v jedenadvaceti letech a po škole vystřídal několik divadel, od Karlových Varů až po Prahu.

Právě v divadle v roce 1964 potkal svou životní partnerku, mladičkou herečku Danu Syslovou. Ta se na DAMU kvůli různým reformám školství dostala už v 17 letech a do divadla přišla hodně mladá. V divadle spolu hráli milenecký pár a už od prvního představení bylo jasné, že sympatie páru nejsou hrané.

Dana Syslová vyrostla bez přítomnosti otce a mužský element v jejím životě byl novinkou. Moc se jí líbilo, jak se o ni partner stará. Až z toho nakonec bylo neplánované těhotenství. V roce 1967 se vzali a po synu Jiřím se narodil brzy Daniel. Manželství jen kvetlo, což bylo zásluhou Haškovy neprovdané tety, která u nich žila, a tak se oba herci mohli věnovat své milované profesi. Spolu se potkávali v divadle a občas i před kamerou (Létající Čestmír).

Dana Syslová však musela být hodně tolerantní. Hašek byl vyhlášeným cholerikem a často vybuchl nejen v práci, ale i doma. A stačila maličkost. Herečka však jeho povahu dokázala ocenit a tvrdila, že z ní manželství udělalo silnou a dospělou ženu, což se jí později hodilo.

Vlastimil Hašek měl nemocné srdce a s přibývajícím věkem pobýval v nemocnici stále častěji. V roce 1992 si vzal z nemocnice na víkend propustku domů, aby pobyl se svou rodinou. Doma ho bohužel postihl tak masivní infarkt, že zemřel manželce v náručí. Po 25 letech se tak Dana Syslová ocitla bez manžela. A to nebyla poslední rána, která ji čekala. Ve stejném roce starší syn spáchal sebevraždu.

Seriál je k vidění každé pondělí na ČT1 večer.

Zdroje článku: