KVÍZ: Připomeňte si život a zásadní události v životě filmového velikána Vlasty Buriana

KVÍZ: Připomeňte si život a zásadní události v životě filmového velikána Vlasty Buriana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Připomeňte si v našem kvízu, co všechno musel Vlasta Burian ve svém životě prožít. Nebyly to pouze filmové a divadelní úspěchy, které mu osud dal do vínku.

Burian byl po osvobození opět vězněn a vyšetřován

Vlasta Burian, který se narodil na konci 19. století, si kvůli válce prožil své. V roce 1944 byl zatčen. Na popud Jana Masaryka byl poté vyšetřován na svobodě a následně omilostněn. To se ale nelíbilo nejen lidem, ale také politikům. I přes nespravedlnost všech procesů byl nakonec odsouzen k několika měsícům těžkého žaláře a pokutě půl milionu korun.

I když se Burian bránil, nebylo mu to nic platné

To, co se v dnešní době zdá naprosto nemožné, byla v polovině minulého století naprosto běžná praxe. A za co že byl Burian odsouzen?

Byl obviněn, že v rozhlasovém rádiu dobrovolně veřejně zesměšňoval exilovou vládu v Londýně. Mezi další obvinění patřilo jeho „hajlování“, tedy zdravení nacistickým pozdravem se zdviženou pravicí. A to zejména v době divadelních představení. Obviněn byl ale také za úplatky magistrátním úředníkům. I přesto, že se Burian hájil a snažil očistit své jméno, v tehdejší době mu to nebylo nic platné. Na pár měsíců musel do vězení s těžkým žalářem a pokuta půl milionu korun se mu splácela jen velmi těžce.

Po odsouzení se již nikdy nevzpamatoval

Aby toho nebylo málo, byl mu také zabaven prakticky všechen jeho majetek. Dostal také zákaz jakéhokoliv vystupování po dobu pěti let. Vlasta Burian se tak na dlouhá léta stal dělníkem v dolech či poslíčkem na horských chatách. Tato doba jej velmi zasáhla. A tak se není čemu divit, že se již nikdy nedokázal dát do dobrého fyzického ani psychického stavu.

Zdroj článku: