Mrazík je tady. Otestujte si, jak dobře se vyznáte v této oblíbené vánoční klasice

Mrazík je tady. Otestujte si, jak dobře se vyznáte v této oblíbené vánoční klasice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mrazík je nádherná pohádka, která umocní vánoční atmosféru nejen v českých domácnostech. Pohádky zkrátka k Vánocům patří a Mrazík je jednou z nejoblíbenějších pohádek.

Kdo by se nechal o tuto krásnou pohádku ochudit?

Tato pohádka z ruského prostředí se řadí mezi vánoční pohádkové favority. Mnoho diváků si získala a určitě si získá i další. Pohádky v sobě nesou poučení. Zvítězí v nich vždy dobro nad zlem a objevují se zde i nadpřirozené bytosti nebo jevy.

Postavy

Nastěnka

Nastěnka byla milá, hodná a pracovitá dívka. Potkal ji smutný osud, když jí zemřela maminka. Její tatínek si vzal další ženu, jež také měla vlastní dceru.

Marfuša a macecha

Obě dvě zlé ženy, macecha si z Nastěnky udělá služku a přikazuje jí nejen nutnou práci na hospodářství, ale i nesmyslné úkoly. Nastěnka má čistou duši a svůj osud nese statečně. Protože je milá na zvířata i květiny kolem sebe, tak se Nastěnce od nich dostane rady či pomoci.

Tatínek Nastěnky

Tatínek Nastěnky v této nové rodině nemá žádné slovo. Vše se řídí podle macechy a Marfuši.

Ivan

Ivan je mládenec, který se nebojí ani tlupy loupežníků v lese. Má sílu a věří si, že všechno dokáže. Vychvaluje se a rád se na sebe dívá do zrcadla, jaký je krásný.

Nezapomenutelná scéna, kdy Marfuša louská ořechy.
Scéna, v níž Marfuša louská ořechy, je nezapomenutelná. | Zdroj: TV Nova

Děj

Ivan vyráží do světa hledat si nevěstu. Náhodou narazí na Nastěnku, která zrovna zalévá pařez vodou z rybníku. Ivan na cestě potkal dědečka hříbečka, který mu dal na cestu vybavení. Protože ale Ivan zapomněl a odmítl poděkovat a uklonit se starému člověku, dědeček hříbeček ho proklel. Jelikož v okamžiku, kdy bylo prokletí naplněno, mluvil Ivan s Nastěnkou, myslel si, že ho proklela ona.

Ivan musel odčinit dobrým skutkem svou chybu. Měl totiž nasazenou zvířecí hlavu.

Macecha neměla Nastěnku ráda, protože byla oproti Marfuše velice krásná. Nechala ji tedy vyhnat do lesa v krutých mrazech. Nastěnky se ale ujal kouzelný Mrazík. Ještě bylo potřeba překonat další nástrahy osudu. Láska Nastěnky a Ivana nakonec zvítězila.

Víte, která scéna byla fyzicky nejtěžší pro Nastěnku?

Scéna, kdy Nastěnka zachraňuje Ivana ze studené vody plné pijavic. Do vody skočila až počtvrté.

Víte, kdo také mohl hrát Nastěnku?

Naděžda Rumjanceva, která byla v té době již slavná herečka. Režisér ale obhájil obsazení Natalje Sedych.

Víte, že se zamotaly pojmy názvů stromů?

Píseň „Vyrostla štíhlá jedlička tam mezi modříny….“ zpívá Mrazík, v češtině nadabován Otomarem Korbelářem. Dle botanika Václava Větvičky se zamotaly pojmy stromů. Ruský originál mluví o smrčku a kamera ve stejnou chvíli zabírá borovici.

Vyzkoušejte si v následujícím kvízu, co všechno víte o pohádce Mrazík.

 

Zdroje článku: