Kamarád do deště: Výbuch jako z Hollywoodu, nechápavý pes a upejpavka v jedné z hlavních rolí

Kamarád do deště: Výbuch jako z Hollywoodu, nechápavý pes a upejpavka v jedné z hlavních rolí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Jaroslav Soukup byl průkopníkem v natáčení akčních filmů, které byly určeny pro „mladé dospělé“. Role psal přímo na tělo určitým hercům, a tak si na natáčení musel počkat, než si Lukáš Vaculík splnil svou vojenskou povinnost.

Točilo se před rokem 1989 a Jaroslav Soukup zmiňoval ve starších rozhovorech, že se scénář musel schvalovat na vnitru, a to se samozřejmě neobešlo bez ideologických výhrad. Soudruzi se báli, že by film mohl „zkazit mládež“. Nakonec to dobře dopadlo, a tak na svět přišel „trhák“.

Vyhodit auto do vzduchu na Národní třídě byl velkolepý projekt a dnes už by si na něj asi žádná česká produkce netroufla. Bylo by to hodně drahé a nejspíš i náročné na celý organizační a bezpečnostní proces. Soukup měl tedy na druhou stranu i štěstí, protože to ještě stihl „za levno“. Musel řešit jen drobné problémy. Na noční natáčení se musely odklonit tramvaje a v blízkosti plánovaného výbuchu bydleli Palestinci. Police měla pochybnosti, že by mohli výbuch pochopit jako reálnou situaci, a měli obavu o nepředvídatelnou reakci, kterou by mohli mít.

Naštěstí se obavy nenaplnily a jediný problém, který se musel řešit, bylo shánění skla do výloh, které se během výbuchu rozbily.

záběr ze seriálu - Vaculík v telefonní budce
Vaculík v telefonní budce, záběr z filmu | Zdroj: Filmové studio Barrandov / Michal Fairaizl / TV Nova

Volba psa asi nebyla nejšťastnější

Chrt je sice velice impozantní pes, ale ve filmu nešlo o chrtí dostihy, a kromě běhání to s chrty není zrovna snadné. Natáčení, které by se běžně zvládlo za půl dne, se tak kvůli nespolupracujícímu psovi protáhlo na dva dny, a to už nikdo nedoufal, že z toho vůbec něco bude.

Herecké komplikace

Polská herečka Beata Andraszewicz, která ztvárnila fotografku Magdu, se k roli dostala náhodou. Soukup ji viděl na chodbě filmové akademie v Lodži a padla mu do oka. Beata sice roli přijala, ale byla čerstvě zamilovaná a svému příteli slíbila, že před kamerou nebude točit žádné intimní scény. Kvůli ní se tak některé scény musely přepisovat, protože cudná Polka si stála za svým a její filmový přítel Sagvan Tofi, po kterém vzdychaly tisíce fanynek, na ni asi dojem neudělal.

Ještě větší problém měl Soukup s obsazením role profesora kunsthistorie. Pro obsazení role měl od začátku jasnou představu, že by to měl být profesor z DAMU Ivan Vyskočil. Starý pán však nechtěl o účasti v komerčním snímku ani slyšet a podle Soukupa to bylo vůbec to nejnáročnější přemlouvání, které zažil.

Zdroje článku: