K létu patří i košilaté komedie. Mezi ty nejžádanější patří Slunce, seno, jahody, která je plná nezapomenutelných hlášek

K létu patří i košilaté komedie. Mezi ty nejžádanější patří Slunce, seno, jahody, která je plná nezapomenutelných hlášek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když v roce 1983 Zdeněk Troška pustil do světa komedii natočenou v rodných Hošticích, do níž obsadil polovinu místních obyvatel, se kterou byl v příbuzenském stavu, rozhodně nemohl tušit, jaký trhák vytvořil.

Přestože lesk jeho humoru už trochu zašel a dobrodružný život zemědělců z Hoštic byl už kvůli příliš častým reprízám vyčerpán a objeven do posledního detailu, jako oddechovka po celodenním shonu je film stále vítaným zpestřením. Kdo by nemiloval faráře Otíka nebo Kelišku s Konopnicí, které spolu jako sestřenice vyrůstaly od dětství. A babička je dokonalá.

Časem také vyplynulo na povrch, že Helena Růžičková nebyla „z gruntu hodná ženská“ – mladé herečky neměla v lásce a nad neherce se povyšovala. I Jiřina Jirásková se „trochu vybarvila“, a přestože byl Troška první režisér, který si ji prosadil do filmu i přes zákaz s ní točit, nakonec se za roli učitelky Hubičkové styděla. Udělat si legraci sama ze sebe asi nebyla její mistrovská disciplína.

Z hospodské Miluny se stala zajištěná manželka podnikatele a o své roli také nechce už léta nic slyšet. Blažena zůstala stále usměvavá a žije si poklidným životem knihovnice. Stránky magazínů teď plní její dospělá dcera, která spojila svůj život s miliardářem.

První klapka filmu padla v červnu 1982 a pamětníci mohou potvrdit, že vesnický život za dob minulých se zase tak moc od toho hoštického nelišil.

Škopková se synem
Škopková se synem | Zdroj: FTV Prima

Pár filmových hlášek pro dobrou náladu

Škopková: „Maminko, já nejsem strašidlo, já jsem vaše dcera!“

Jedna z nejoblíbenějších, která se v českých domácnostech uchytila, zazněla při stahování králíka.

Škopková: „Drž to pořádně, nebo ti jednu fláknu!“

Syn: „Se pobleju!“

Škopková: „Aby ses neposral!“

Syn: „Furt králíka! Každej den máme králíka! Ani Pinďa už to nežere. Viď, Pinďo, že už nechceš králíka?“

Škopková: „Za takovýhodle pěknýho králíka, co by děti támhle v Africe daly! Jen se koukni v televizi, pořád to ukazujou. Jakej maj hlad. Ale vy nevíte samou roztažností, co byste do tý huby dali!“

Škopková povídá Škopkovi:

„Prosím tě, nedýchej na mě. Táhne z tebe pivo a smrděj ti nohy, di si je umejt, dobytku jeden! To je život!“

Rodinná idylka u Škopkových

Ona: „Mi řekni, prosím tě, co na tom chlastu máš?“

On: „Ti to povím a začneš chlastat taky.“

U Škopkových na dvorku

Škopek: „Prosím tě, nech ji bejt, to je jako když vraždí bejka…!“

Škopková: „Má něco pod peřinou.“

Škopek: „Prosím tě. Má tam beztak hovno.“

Škopková: „Má ho tam! Má tam hovno!“

Vesnickou love story Romea a Julie z Hoštic, dokreslenou dobrosrdečnými zemědělci, si můžete připomenout v červenci na Primě.

Zdroj článku:
  • kniha Filmové hvězdy a jejich hlášky, autoři Robert Rohál a Vítek Chadima, vydavatelství Petrklíč, ISBN 978-80-7229-570-8