Indiana Jones a Chrám zkázy: Pozorní fanoušci největšího dobrodruha napočítali ve filmu 220 chyb

Indiana Jones a Chrám zkázy: Pozorní fanoušci největšího dobrodruha napočítali ve filmu 220 chyb
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Indiana Jones se vrací každé léto a rozhodně je to podívaná, která se neomrzí. Děj už všichni známe, a tak se pojďme podívat na pár zajímavostí a také pár chyb, kterých není ve filmu z roku 1984 zrovna málo. Je však neuvěřitelné, jak jsou diváci všímaví.

Autor námětu George Lucas později uvedl, že jeden z důvodů, proč je film temnější a násilnější než jeho předchozí díl, Dobyvatelé ztracené archy (1981), souvisí s tím, že zrovna procházel rozvodem a neměl nejlepší náladu. Steven Spielberg byl zase po rozchodu se svou přítelkyní.

Pánové si tak možná s postavou Willie (Kate Capshaw) pohráli, aby si ulevili. Nebohou ženu téměř obětovali, když jí připravili grilování v lávové jámě. Mimochodem, ani Indy by ji nedokázal zachránit, protože nad opravdovou lávou by bylo takové horko, že by žena zemřela dávno předtím, než by ji tam při slavnostním rituálu spustili. A Willie se ani pořádně nezapotila.

To však nebylo jediné mučení, které si na ni připravili, a tak není divu, že během natáčení, kdy na sobě měla různý hmyz a pohybovala se v blízkosti hadů, pojídala uklidňující léky na deprese jako lentilky. Jednu hadí scénu však ani značně utlumená nezvládla, a tak byla nakonec ze scénáře vypuštěna.

Indy a Willie
Indy a Willie | Zdroj: FTV Prima

Návštěvníci v kinech, kteří se vydali na dobrodružný film s dětmi, byli zaskočeni některými scénami. Právě tento film se zasloužil o to, aby bylo vytvořeno nové označení, pro koho jsou takové filmy vhodné. Byl zaveden rating PG 13, který označuje film, u nějž se silně doporučuje dětem do 13 let příjít v doprovodu rodičů.  

Filmaři nezískali povolení natáčet v Indii. Místní vláda měla výhrady ke scénáři, který byl podle ní pro Indii urážlivý. Přišlo jim, že je film líčí jako barbary. Úmysl scenáristy byl však úplně jiný, a naopak chtěl ukázat, jak cestovatelé neumí pochopit místní tradice a hned je odsuzují.

Filmaři se tedy scény v Indii rozhodli natočit na Srí Lance. Mahárádžův palác byl z venkovní strany upraven dodatečně dokreslením a interiéry se postavily ve studiu.

Chybička se vloudí

  • Když je Indy na banketu, má před sebou velký stříbrný talíř s menším talířem s jídlem navrchu. Když mahárádža promluví, jeho menší talíř s jídlem záhadně zmizel.
  • Během scény palácové večeře je „hadí překvapení“ položeno nalevo od Willie, o pár snímků později je po její pravici.
  • V okamžiku, kdy Indy vstoupí do kobky, používá zápalku k osvětlení nápisu na zdi. Můžete vidět stín celé jeho paže, který by neměl být vidět, pokud by zdrojem světla byla zápalka.
  • Když Indy bojuje na mostě, zlomí jedno nebo dvě prkna. Při opětovném zobrazení jsou nepoškozená.
  • Po seskoku pilotů z letadla je záběr ukazující pohled z kokpitu. Můžete vidět, že vrtule stojí na místě, ještě než dojde palivo.
  • Když dojde palivo, motory zhasnou a vrtule se zastaví. V dalších dvou záběrech zvenčí, když opouštějí letadlo, vrtule jsou opět v plné rychlosti a jsou slyšet motory. 

  • Když letadlo přistane na zasněžené hoře, žádné části z něj neodlétávají a ani sněhový povrch se moc nenaruší.
  • U baru Indy praští prodavače cigaret a krabičky létají všude možně. O půl sekundy později je podlaha bez poskvrny.
  • Velká hromada peněz se záhadně objeví na stole ve scéně v nočním klubu, když Indy požádá o diamant. Sklenice poblíž se plní, aniž by ji někdo doléval.
  • Poté, co Indy a Willie vyskočili z okna v klubu Obi Wan a sjeli po markýzách, jde vidět, že žena má místo bot s podpatkem pohodlné boty bez podpatků. Stejně záhadně změní obutí při zábavné cestě na člunu (raftu). A další proměnu vzhledu předvede při přecházení mostu, kde Indymu hrozí, že upustí tašku. Willie se však nevzrušuje a stihne si změnit účes.
  • Samonafukovací člun na letadle „South China Air" má typickou moderní žlutou barvu a moderní tvar, který v té době neexistoval.
  • V jednom záběru na most je vidět v dálce tryskové letadlo.
  • Když Willie spadne ze slona do louže vody, její vlasy se z různých úhlů kamery mění od velmi vlhkých až po většinou suché.
Zdroje článku: