Flashdance: Inspirace pro natočení kasovního trháku může přijít i během návštěvy strip baru

Flashdance: Inspirace pro natočení kasovního trháku může přijít i během návštěvy strip baru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Své o tom věděla i tanečnice Maureen Marder, která svůj životní příběh prodala za směšných 2300 dolarů. Nepomohl jí ani soud, když se později domáhala větší odměny, o kterou se ovšem studio Paramount nechtělo dělit.

Z úspěchu filmu o nebojácné a půvabné Alex byl zaskočený i režisér Adrian Lyne. Když dostal nabídku film režírovat, dvakrát ji odmítl a teprve na třetí pokus se nechal přesvědčit, že by film nemusel být propadákem. Pochyby měl i další režisér, Brian De Palma, který dal přednost jinému projektu, protože ho příběh mladé svářečky, která to po večerech umí v baru na pódiu pěkně roztočit, nenadchl.

Jennifer Beals, která do té doby hrála většinou v nezávislých projektech, se po uvedení filmu do kin stala hvězda. Tak velký úspěch už nikdy nezopakovala. Roli tančící svářečky vyfoukla Demi Moore, která o roli hodně stála. Jak se ukázalo, režisér si vybral moc dobře. Když měl tři finalistky konkurzu vybrané, zašel s fotkami hereček na blízkou stavbu, kde nechal o hlavní postavě rozhodnout partu dělníků. A těm se líbila nezbedně vyhlížející Jennifer. Možná je trochu škoda, že roli Nicka nezískal Kevin Costner, který o ni projevil zájem. Kdyby zašel s fotkami herců do dámské společnosti, nejspíš by to měl Kevin v hrsti.

Film Flashdance se stal v roce 1983 nečekaným hitem. Paramount moc úspěchu v kinech nevěřil, a tak současně film šel do prodeje i na videokazetách. Překvapivě to mělo za následek to, že si lidé po zhlédnutí filmu doma zašli do kina, aby si taneční scény krásné Alex vychutnali na velkém plátně.

Alex doma
Alex doma | Zdroj: Paramount Pictures / © Česká televize

Právě tyto scény daly režisérovi hodně zabrat. Už od začátku měl jasnou představu o „mokré scéně“, kdy si na sebe Alex svrhne vědro s vodou během vystoupení. To ovšem u produkce narazil a nikdo mu nevěřil, že právě tato scéna bude patřit mezi ty nezapomenutelné.

Nakonec si přece jen prosadil svou, ale sám toho chvíli litoval, protože výsledky natáčení nebyly takové, jak si představoval. Nebohá Alex na sebe musela svrhnout hodně kbelíků s vodou, než režisér vyladil to správné osvětlení a pozadí, aby byl s výsledkem spokojený.

Nebyl to ale jen děj a herecké obsazení, co v kinech zaujalo. Tvůrci měli šťastnou ruku i při volbě písní a filmové hudby. Giorgio Moroder si za hudbu domů nosil jednu cenu za druhou.

Film je v programové nabídce ČT na konci prázdnin.

Zdroje článku: