Finále MasterChefa je tady: Poslední hostinu ve velkém stylu si můžete vychutnat dnes večer

Finále MasterChefa je tady: Poslední hostinu ve velkém stylu si můžete vychutnat dnes večer
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Minule se do finálového souboje o milionovou výhru a pracovní místo v nové restauraci provařili Terka, Martin a Betty. A právě oni budou vařit pro porotce tříchodové menu, které si mohli vybrat opět tak, aby odráželo jejich osobnost.

Martin se rozhodl nechat se inspirovat pravou českou zabíjačkou a zavzpomínal na dětství. Betty zvolila romantičtější verzi a jídla představila ve stylu vody, pole a lesa. Terka, která byla celou soutěž za tu zdravě drzou, tak vyladila i své menu. Fandit na finále přišli i vyřazení soutěžící z TOP 16 a oporu vytvořili i rodinní příslušníci.

Tereza

Tereza, zdroj: TV Nova

Do soutěže naskočila s řeckým pouličním jídlem, aby se odlišila. Gastronomii by se chtěla věnovat i v případě, že soutěž nevyhraje. Naváže tak na rodinnou tradici, protože její rodiče mají restauraci. V soutěži si zažila i vyřazení a vrátila se díky tomu, že dokázala využít druhou šanci. Osvědčila se dobrou organizací při skupinových výzvách a Forejt si ji po vaření ve své restauraci vybral jako tu nejlepší, která nejen dobře uvařila, ale dokázala se rychle v cizí kuchyni zorientovat a fungovat. Podle netradičních kombinací surovin během finálového večera, se možná u Forejta trochu inspirovala.

Martin

Martin, zdroj: TV Nova

Statný vousáč rozhodně zaujal svým vzhledem, životním postojem a zvláštním humorem. I on se dobře osvědčil jako kapitán, když šlo o skupinové výzvy. Rád by byl tak dobrým kuchařem, aby ho lidé měli rádi. Vyhrál speciální soutěž o nejlepší bagetu. Porotu zaujal svým klidem, která není u kuchařů až tak běžný. Líbil se jim jeho nekomplikovaný přístup k vaření.

Betty

Betty, zdroj: TV Nova

Pohledná tmavovláska už zaujala diváky od prvních dílů, kdy oplakávala každého vyřazeného soutěžícího a v soutěži ukázala slzy mnohokrát. Do TOP 16 šla se zlatou kartou od Kašpárka. Betty je ve vaření velice pečlivá a dokáže na talíři jídlo naservírovat tak, že připomíná umělecké dílo. V soutěži našla mnohem víc, než čekala. Zamilovala se a vypadá to, že to nebylo jen okouzlení v záři reflektorů.

I pro porotce šlo tentokrát o slavnostní příležitost. Všichni se na to pěkně ustrojili, dokonce i Přemek schovat tetování a učesal se.

Princip soutěžení a hodnocení

Tříchodové menu se skládalo z předkrmu, hlavního chodu a dezertu. Na dezert měli kuchtíci 75 minut, tedy o 15 minut více než na předchozí chody. Suroviny si mohli nabrat jen jednou, a to ve lhůtě 15 minut.

Každý porotce dostal svůj talíř z každého prezentovaného jídla, který obodoval 1 až 5 body. Jednotlivé body se potom pro soutěžícího sečetli a vítězem se stal ten, který za tři jídla dostal nejvíce bodů.

Předkrm

Terka připravila langustinu s mandlovou emulzí, dashi a kombu kaviár, rybízový krém s růžovou vodou.

Jedna velká drzost.

(Kašpárek)

Martin si vzpomněl na to, že první jídlo ze zabíjačky byl mozeček s vajíčky. Pro soutěžní menu si vybral jehněčí mozky, které opekl s konfitovaným žloutkem, zalil omáčkou z droždí a doplnil kmínovou oplatkou a čalamádou.

Tak skvělý mozeček jsem nikdy neměl.

(Forejt)

Bety inspirovaná vodou připravila sivena s omáčkou z okurek s kaviárem a uzeným creme fraiche.

Preciznost nasekaného tataráčku se hned tak nevidí.

(Kašpárek)

Hlavní chod

Terka si zvolila divočinu, se kterou se potkala až v soutěži a do té doby si myslela, že by jí nechutnala. Zvolila si dančí hřbet, pyré z cibule a černého piva, se silnou omáčkou z podmáslí a fermentovaného medvědího česneku. Přidala ořechy marinované na kyselo a spařený kadeřávek.

To je chlapský chod.

(Punčochář)

Martin zavzpomínal na guláš, ale předvedl zauzený jazyk doplněný o kachní žaludky a uchvátil omáčkou z vepřové krve.

Vy jste dokázal z podřadných surovin připravit prvotřídní pokrm.

(Kašpárek)

Bety šla tentokrát pro inspiraci na pole, připravila perličku, topinamburové pyré, espumu ze špeku a rebarboru s lanýžem.

Na mě je to trochu extrémní, já bych lanýže s rebarborou nedával.

(Punčochář)

Dezert

Tereza se opět s kombinacemi chutí odvázala. Její cheesecake měl křenový základ, na něm se potkal kozí a ovčí sýr. To vše doplnil sorbet, kozí mléko, pikantní gel z rakytníku a zázvoru a medová plástev.

Jeden z nejlepších dezertů, který jsem kdy měl.

(Forejt)

Martin nakombinoval pečený morek, sorbet ze švestek, citronovou buchtu (dělanou pro pobavení všech v mikrovlnce), slivovici a zauzené švestky.

Toho si dát víc, tak lezeme domů po čtyřech.

(Forejt)

Betty prezentovala tentokrát les a vsadila především na borůvky. Podávala borůvkovou tartaletku s kompotem, borůvkovým krémem a tvarohovou espumou.

Je to pohádka z Vašeho lesa.

(Kašpárek)

Finále bylo velmi dojemné a završilo tak poměrně dobře vydařenou soutěž, o které porotci tvrdí, že byla zatím ze všech ročníků ta nejtěžší a cenu by si zasloužili všichni tři kuchaři, kteří se provařili až do finále. Vyhrát mohl však jen jeden.

Tak zase za rok.

finalisté Masterchef 2022, zdroj: TV Nova
Zdroje článku:
  • Voyo,
  • autorský článek