Dokument o Charlesovi a Dianě aneb když princ na bílém koni selže

Dokument o Charlesovi a Dianě aneb když princ na bílém koni selže
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dvacetiletá lady Diana Spencerová se nahlas zasmála, když ji princ Charles požádal o ruku, když se s ní setkal jen 12krát. O pět měsíců později vyšla uličkou, kterou sledovalo tři čtvrtě miliardy lidí po celém světě, aby se provdala za muže, který měl být její princ.

Svatba století

Ve středu 29. července 1981 v 11:30 kráčela 20letá lady Diana Spencerová uličkou katedrály svatého Pavla směrem k jeho výsosti princi Charlesovi. Byla to pohádková svatba století, pozvedla ducha národa.

Ale všechno nebylo tak dokonalé, jak se zdálo. Dokument využívá bohatý archiv a rozhovory s lidmi, kteří pár znali, aby vyprávěl odhalující a často šokující vnitřní příběh sedmi dnů před svatbou. Srovnává to, co jásající veřejnost viděla zvenčí, s pochybnostmi, strachem a zlomeným srdcem, které v soukromí utrpěli dva jedinci pohánění osudem, který nemohli ovládat.

Diana a Charles, zdroj:  © Česká televize

Událost roku znamenala vrchol v popularitě královské rodiny a byla sledována globálním publikem 750 milionů lidí v 74 zemích, jak uvedla stanice BBC. Jen ve Velké Británii lemovalo ulice Londýna 600 000 příznivců, zatímco 28,4 milionu britských diváků sledovalo televizní přenos. 

Charles, Alžběta II, Diana, zdroj:  © Česká televize

O patnáct let později se pár rozvedl a o rok později Diana zemřela při autonehodě v Paříži spolu se svým milencem Dodi Fayedem.

Svatba byla jednou z nejsledovanějších na světě. Dodnes však přichází stále nové podrobnosti o účastnících svatby století.

Diana měla povoleno pouze 100 osob

Dokument Charles and Di: The Truth Behind They Wedding byl vysílán na Channel 5. Ukázalo se, že Diana mohla na svatbu pozvat pouze 100 hostů, a to navzdory tomu, že v katedrále bylo 2000 míst. To potvrdila Mary Robert, americká podnikatelka, která zaměstnávala Dianu jako chůvu (za něco málo přes 4 libry za hodinu) před jejím zasnoubením s princem Charlesem.

Navzdory Dianině omezenému přídělu hostů byla Robert a její manžel pozváni na svatbu.

Všichni nevěřili, že je svatba pro Dianu šťastnou volbou

Deník Daily Mirror uvedl, že pět dní před svatbou Charlese a Diany otiskl příběh, který naznačoval potíže ve vztahu. Na zahradní párty pro lidi s postižením zaslechl novinář Mirror Dianu, jak říká, že se pohádala s Charlesem. Mělo jít o „rozlučku se svobodou“.

královská rodina v tisku, zdroj:emka74 / Shutterstock

Diana také našla balíček na stole soukromého tajemníka Charlese, kde byl zlatý náramek. Na něm byly iniciály G a F. I vrabci na střeše paláce věděli, že jde o iniciály Gladys a Fred, které Charles používal pro kontakt s Camillou.

Svatební šaty, které oslnily na Dianě svět, musely být několikrát opraveny. Princezna hubla, což by nikdo u šťastné nevěsty neočekával. Nakonec měla míry jako modelka. Možná za to mohlo i Charlesovo vyjádření, že je jeho budoucí žena dítě.

Z několika zdrojů vyšlo najevo, že právě mládí nevěsty dělalo ženichovi starosti. Zřejmě dával přednost zralejším ženám. Jenže Camilla byla vdaná a on si podle přání královny musel vzít pannu.

Mnoho dalších zajímavostí o životě princezny se dozvíte už 31. 8. na ČT.

Zdroje článku: