O jednom velkém splněném snu vypráví dokument ABBA: Vítěz bere vše

O jednom velkém splněném snu vypráví dokument ABBA: Vítěz bere vše
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Měli styl, šílely po nich miliony fanoušků a jejich písně se hrály po celém světě. Prožili tolik úspěchů, o jakých se ostatním ani nezdálo, ale nakonec už spolu nedokázali vydržet. Britský dokument dokázal skvěle připomenout hudební skupinu, kterou ani milionové honoráře nedokázaly motivovat k návratu.

ABBA byla švédská popová skupina, která vznikla ve Stockholmu před více než padesáti lety. Jde o jednu z nejúspěšnějších kapel v historii populární hudby. Jednoduchý název je akronym počátečních písmen jejich křestních jmen: Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid. Populární čtyřčlenné seskupení prodalo do roku 2010 přes 375 milionů desek, a i po mnoha letech, kdy se po nich slehl země, dokázali prodat i 3 miliony alb ročně.

Jejich kariéra nabrala rychlý spád v roce 1974, když vyhráli v soutěži Eurovize s písní Waterloo. Šlo vůbec o první neanglicky mluvící kapelu, která vyhrávala hitparády v anglicky mluvících zemích jako je Velká Británie, Kanada, Spojené státy a celá Austrálie. Hodně populární byli také v Jižní Americe a v Mexiku. Pro španělsky mluvící fanoušky nahrávala ABBA své hity i ve španělštině. Jejich skladby byly velmi populární i v socialistickém bloku. Ve statistikách se uvádí, že v roce 1978 si Sovětský svaz objednal 40 milionů kusů alba ABBA The Album. Světová poptávka však byla tak velká, že se sovětské vedení muselo spokojit s 200 tisíci kusy.

ABBA
ABBA | Zdroj: ARTE France / © Česká televize

Za úspěchem kapely nebyly žádné triky. Pro kariéru za hranicemi Švédska si zvolili krátce po prvních úspěších angličtinu, všechny skladby pocházely od mužské poloviny kapely, tedy od Bennyho Anderssona a Björna Ulvaeuse. Písně, které měly chytlavé melodie a jednoduché texty, si lidé broukali i po rozpadu kapely v roce 1983.

I přes velmi lukrativní nabídky na turné, se kapela rozhodla nepokračovat v činnosti. Dokázali ale spolupracovat na muzikálu Mamma Mia! a také na filmech, které později vznikly.

Britský hodinový dokument poskládal příběh všech členů kapely na základě rozhovorů a vzpomínek. Hudebníci poskytli i materiály ze soukromého archivu, který připomíná vítězství v Eurovizi ve švédštině, potom i v angličtině, a mapuje hvězdnou kariéru hudebního fenoménu.

Vyprávění v retrospektivě poodhalí, kolik dřiny a talentu se za úspěchem kapely ABBA (Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad) schovávalo.

K vidění na ČT ART 26. srpna 2023 ve 20:15.

Zdroje článku: