Dobrá voda: Seriál z roku 1982 i v pouhých 7 epizodách dokázal strhnout pozornost televizních diváků

Dobrá voda: Seriál z roku 1982 i v pouhých 7 epizodách dokázal strhnout pozornost televizních diváků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál oslovil především jednu určitou skupinu diváků, tedy milovníky koní. Takových filmů a seriálů, které by se podrobněji zaobíraly chovem koní, v socialismu moc nebylo. Mnohem více se v kolektivizaci zemědělství uplatnila myšlenka, že koně jdou na jatka a jejich místo převezmou traktory.

Družstva, která si obhájila chov koní, byla spíše raritou. Možná i proto se seriál Dobrá voda i přes jednoduchý děj tak dobře u diváků chytil. Režisér František Filip a autor scénáře Jiří Hubač udělali, co mohli. Seriál měl ve své době dobrou odezvu. Určitě se o to zasloužil inženýr Josef Hovora, zemědělský odborník, který i přes složitou dobu zasvětil chovu koní celý život. Úspěšný chov koní sám o sobě nebyl snadný, ale ještě více ho komplikovali ostřížím zrakem komunističtí funkcionáři a finanční tlak.

Práce u koní tak byla oborem jen opravdových nadšenců, kteří dokázali své práci obětovat všechno. Takový je Hovora, který za svůj chov dokáže nasadit život. Jenomže se musí také vyrovnat se zklamáním, které mu přinese syn. Ten má být jeho pokračovatelem, ale jak se ukazuje, práci u koní dělá z donucení a zvířat se spíše bojí. Hovora se s tím nedokáže smířit a jeho úsudek má dopad i na jiného talentovaného mladíka, který má všechno, co by chtěl Hovora vidět u vlastního potomka.

Na statku pracuje celá řada postav, která si zaslouží pozornost diváků už jen proto, že rozhodně nepracují pro tučné platy a ke své práci mají pevný vztah. Samozřejmě se najdou i černé ovce, ale ty netvoří jádro hereckého obsazení. Mezi nejoblíbenější postavy patří samozřejmě Josef Hovora (Petr Haničinec), prostý milovník koní Lojza (Jaromír Hanzlík), starý Hanousek (Josef Kemr), nerudný dědeček (Miloš Nedbal), nepovedený synek Libor Hovora (Vladimír Dlouhý), žokej Janýr (Ladislav Mrkvička), zelenáč Michal (Lukáš Vaculík) a řada dalších.

Haničinec a kůň
Haničinec a kůň | Zdroj: Roman Vácha / © Česká televize

Právě dějová linka s Lukášem Vaculíkem byla pro diváky nejatraktivnější, přestože to zřejmě filmaři neplánovali. Už od prvního okamžiku bylo jasné, že všechny vlastnosti, které Hovora očekával od svého syna, osud nadělil jeho kamarádovi z učňáku, kterého si mladý Libor Hovora vzal domů. Michal však věděl, kde je jeho místo, a tak se nijak netlačil do pozice, pro kterou byl ideální.

Starý Hovora samozřejmě velice okatě protěžoval vlastního syna, který ovšem žádné geny po otci nezdědil, jen se bál se mu postavit. Teprve společné soužití ukazuje, kdo je spíše adeptem na číšníka v místní restauraci a kdo má vlohy pro delikátní práci v hřebčíně.

K vidění od 2. 7. na ČT1.

Zdroje článku: