Dívka na koštěti udivovala triky jako z jiného světa. Diváci mají komedii rádi i po 50 letech

Dívka na koštěti udivovala triky jako z jiného světa. Diváci mají komedii rádi i po 50 letech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ze spolupráce režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka vzešla celá řada ikonických snímků československého filmu. V roce 1971 spatřila světlo světa komedie Dívka na koštěti, která patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co z této spolupráce vzešlo.

Pohádková komedie o čarodějnické poškolačce, která se tak trochu omylem ocitá v naprosto odlišném světě lidí, je pro Miloše Macourka naprosto typická. Rád pracoval s prvky ze světa fantazie, které zakomponoval do obyčejného života lidí. Jistě vás napadne, kde své řemeslo mohl rozvinout k dokonalosti.

Správně, seriál Arabela je přesně ukázkou toho, jak dokázal Miloš Macourek nabídnout divákům štědrou porci světa pohádek zakomponovanou do životů běžných lidí. Ale bláznivé kousky Saxany vznikly o mnoho let dříve.

A čím že si diváky potrhlá poškolačka s divným účesem a otcem netopýrem získala? Saxana přišla z jiného prostředí a musela se vyrovnat s odlišným světem a pochopit, že babské ucho by u lidí mohlo mít i jinou podobu než utrženou bylinku. Musí pochopit základní pojmy, jako je dobro a zlo, nenávist a láska. A nebude na to sama. Tajemným světem lidí ji provede sympaťák Honza nebo třídní lotr Miky Rousek.

Saxana je zářným příkladem toho, že nejlépe se člověk všechno naučí v praxi. To, co by musela v nudném školním prostředí čarodějnické školy studovat možná stovky let, pochytá v reálném životě během několika dnů. Vlastně musí, aby přežila a pochopila, jak se vrátit a zda to vůbec chce.

Moderní pohádka úplně přehodnotila názory lidí na dosavadní pokusy zavést nové a divákovi blízké moderní prvky do pohádek. Dívka na koštěti se stala průkopníkem vkusné, inteligentní, a hlavně vtipné podívané, která dokázala před televizní obrazovky přitáhnout celé generace diváků všech věkových kategorií.

Na úspěchu se samozřejmě podílela i neokoukaná dvaadvacetiletá zpěvačka Petra Černocká, která je milá, přátelská, a dokonce i sexy. Rovnocenným partnerem jí byl populární představitel princů a hodných hochů – Jan Hrušínský.

Dobrá pověst Vorlíčka a Macourka jim umožňovala obsazovat do vedlejších rolí i herecké legendy, a tak si svou moderní pohádku mohli vyšperkovat i legendárním Vladimírem Menšíkem nebo třeba Helenou Růžičkovou.

Triky jsou sice vyzrazeny, ale stále budí zájem

A samozřejmě nejde nezmínit některé povedené triky. Známá scéna s hlavou Jana Hrušínského položenou na nočním stolku v blázinci uváděla v úžas nejen pacientku v podání Heleny Růžičkové, ale i diváky. A přitom to bylo tak geniálně jednoduché. V desce stolku byl otvor na hlavu mladého herce. A mladý Hrušínský byl pružný jako proutek, tak se vešel do „těla“ stolku. Před stolek se postavilo zrcadlo, a tak vznikla iluze, že pod hlavou herce je volná odkládací plocha stolku.

Saxana to s natahováním ruky měla také snadné. Ve třídě, kde se její ruka zdá být nekonečná, ležel na podlaze baletní tanečník, který svou ruku ladně posunoval vpřed a kamera snímala jen ruku bez těla. Saxana tak jen předstírala přirozené pohyby paží.

Létající koště mělo zase připevněná pohodlná sedátka a násada byla vyztužená. Na koncích byla přichycená ocelová lanka a jeřáb herce pomalu zvedal.

Vlastně to vypadá, že v té době bylo herectví mnohem zábavnější a dnes to musí být u počítačových triků velká nuda.

Věděli jste, jak vzniklo jméno Saxana? Film měl být lákadlem pro teenagery, a tak si tvůrci pohrávali s myšlenkou dostat do jména magické slovíčko SEX. Jenže to muselo být tak dokonalé, aby to prošlo přes cenzuru. Nakonec tedy ze slova SEXana vznikla Saxana.

Štáb potrápila překvapivě až závěrečná scéna filmu, kdy má herečka Petra Černocká nohu v sádře. Musela být totiž zatraceně sexy, a to není se zlomenou nohou tak jednoduché.

Oblíbenou komedii, která měla scénář schválený za pouhý jeden den, si můžete užít v nabídce TV Nova 6. a 8. listopadu.

Zdroje článku: