Dejte seriálům na Netflixu volno a vydejte se s filmem objevit džungli v Praze, budete doslova zírat

Dejte seriálům na Netflixu volno a vydejte se s filmem objevit džungli v Praze, budete doslova zírat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nově přidaný český dokument Planeta Praha je určený pro všechny zvídavé dospělé i děti, kteří se umí dívat na svět kolem sebe. Film je inspirací pro lidi z měst, kteří mají pocit, že žijí v betonové pasti. I velkoměsto však může být doslova skrytou divočinou plnou fascinujících detailů.

Každý kousek města býval dříve pokrytý zelení a patřil zvířatům. Některá člověk vyhubil, jiná se postupně stáhla někam dál, kde příroda zůstala zachovaná. A potom jsou zvířata, která našla způsob, jak v urbanizované krajině přežít.

Film vznikl po čtyřech letech od divácky úspěšného filmu Planeta Česko, na který si do kina vyšlo skoro sto tisíc diváků, aby se přesvědčili, že za divočinou nemusí cestovat daleko. Planeta Praha zašla ještě dál, a tak nabízí pestrou faunu přímo na území hlavního města. Je třeba mít jen trpělivost, respekt a otevřené oči.

Štábu velel režisér Jan Hošek a v průběhu dvou let vysílal jedenáct kameramanů sledovat životní cyklus městské zvířeny. Natáčení to nebylo jednoduché, protože většina zvířat je plachá, a tak bylo třeba používat speciální zařízení, např. infrakamery.

Divák tak uvidí i naprosto unikátní záběry, například drsné útoky agresivních mravenců ve velkých nadzemních i podzemních detailech, které se vyrovnají válečným scénám z hollywoodských filmů. Jen místo se liší – nejde o bitevní pole, ale o parkoviště na sídlišti.

slípka zelenonohá
slípka zelenonohá | Zdroj: Nennieinszweidrei / pyxabay.com

Všechny konkrétní mikropříběhy jsou vtipně a mile komentované hercem Jiřím Macháčkem. Dozvíte se tak, kde se v Praze vzali majestátní mufloni, co si počne slípka zelenonohá, které nutrie bere možnost ke hnízdění, a do jaké zimní skrýše se na Petříně schová roztomilý plch. Kamery si posvítili i na roháče, který si vyšlápl do zahradní restaurace v nočních hodinách hledat partnerku.

Ve filmu tak před očima diváků doslova ožije Petřín, břehy Vltavy, Karlův most, park Stromovka, ale i třeba Smíchovské nádraží a Praha je zde zachycena jako místo s unikátním různorodým prostředím, kde se živočišné a rostlinné druhy perou o své „místo na slunci“.

Slovo režiséra

Přirostla vám některá zvířata více k srdci a proč?

To je jednoduché – všechna. Každé zvíře je svého druhu mezní projev života. Už to, že existuje, že přežilo, je důkazem toho, že je svým způsobem dokonalé, i když každé jinak. A dokonalost je vždycky fascinující. Ale kdybych měl jmenovat jen jedno, byla by to nejspíš slípka zelenonohá. Když člověk sleduje ta její neuvěřitelná dobrodružství, neubrání se, aby jí nepřisuzoval některé lidské vlastnosti: vynalézavost, vůli, odhodlání rvát se s osudem...

A závěrem zpověď Jirky Macháčka

Potkal jste se někdy v Praze s nějakým zvířetem, které vás překvapilo?

Ano, například s nutrií jsem se u nás na Smíchově v přístavu setkal několikrát a bylo to překvapující setkání. Dokonce došlo i k takovému sblížení, ale myslím, že náš vztah nerozboural můj pevný vztah s partnerkou (smích).

Zdroje článku: