Corleone: Drsná tvář italské mafie 50. let ve filmu

Corleone: Drsná tvář italské mafie 50. let ve filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po úspěchu filmu Železný šéf se Pasquale Squitieri vrací jako režisér ve svém druhém filmu o mafii s názvem Corleone (1978). Film posouvající dění z fašistického do poválečného období představuje nástup ledově chladného Dona Vita Gargana (Giuliano Gemma).

Don Vito se vypracoval „v rodině“ z prostého chudého chlapce do tak silné pozice, že začal ohrožovat Doma Giusto Provenzana. Díky stykům s některými politiky je z něj i úspěšný podnikatel a začne být svým spojencům nebezpečný. Proto začnou uvažovat o jeho likvidaci. 

Proti němu stojí idealista a přítel z mládí, Michele (Michele Placido), který věří v lepší život dosažený revoluční cestou. Film je realistickým mafiánským dramatem z padesátých let minulého století z prostředí Sicílie. V původním znění vynikne silný dialekt a drsná atmosféra. Rozhodně je to velice rozdílné dílo od oblíbeného Kmotra, který byl hodně přizpůsobený vkusu diváků.

Jde o velice přesnou rekonstrukci skutečného života v stěžejním období sicilské mafie. Morriconeho drásavá hudba se dobře hodí k nádherným exteriérům sicilské krajiny.

Ve filmu rozhodně nelze přehlédnout ani Claudii Cardinale

Claudia Cardinale
Claudia Cardinale | Zdroj: Gawain78 / Public domain, Wikimedia commons

Kromě známých italských herců si ve filmu zahrála i atraktivní Claudia Cardinale (85), která kolem sebe měla vždy trochu auru exotiky. Jako dítě vyrůstala v Africe v rodině s katolickou tradicí. Jejím vzorem se stala Brigitte Bardot. Kvůli ní chodila celá v černém a školní tužkou si malovala oční linky. Už od prvního filmového představení, které viděla, ji film magicky přitahoval.

Svět se jí otevřel v osmnácti letech, kdy byla jako dívka prodávající lístky do tomboly zvolená nejkrásnější Italkou v Tunisu. A vyhrála cestu do Benátek v době filmového festivalu. Tam nosila splývavé africké modely, takže pozornost evropských fotografů měla zajištěnou. Poprvé viděla film ve skutečném sále. Ještě netušila, jaký osud ji čeká…

Poválečná Sicílie v reálu

Cosa Nostra chytře využila příležitosti a chaosu v poválečné době, aby znovu získala svou moc a podařilo se jí, že mnoho jejích mužů bylo nominováno do nových městských správ, kde nahradili fašistické osazenstvo. V poválečném období zažila Sicílie bouřlivé chvíle, a hlavně otázka vlastnictví půdy vytvořila silné sociální napětí. V padesátých letech, kdy se projevil ekonomický boom a došlo k agrární reformě, se mafie přesouvá z venkova do měst. Velké stavební zakázky představují pro Cosa Nostru vynikající obchodní příležitosti.

Velká pozornost se věnuje budování vztahů napříč místní i celostátní politickou scénou. Právě v této době se Palermo stává symbolem mafie na Sicílii i mimo ni. Zakrátko se začne rozvíjet obchod s drogami. Ten se ukáže jako gigantický byznys, který přináší obrovské množství peněz a také spojení s organizovaným zločinem po celém světě, jehož nezákonné výnosy jsou propírány prostřednictvím vztahů s důležitými sektory hospodářství a financí. 

Postupem času získá Cosa Nostra většinový podíl na celosvětovém obchodu s drogami, který se stane hlavní mafiánskou aktivitou mezi 70. a 80. léty a definitivně změní profil organizace. 

Ruku v ruce s mocí jde násilí, kterým si Cosa Nostra prosazuje své zločinné prvenství. A dochází k silným bojům i uvnitř organizace, kde proti sobě stojí jednotlivé rodiny. Ale to už je zase jiný příběh.

K vidění na ČT2 04.11.2023 v 22:55.

Zdroje článku: