Co se stane, když vám životem zamíchá Trpaslík. Odpověď má tandem Prušinovský a Kolečko

Co se stane, když vám životem zamíchá Trpaslík. Odpověď má tandem Prušinovský a Kolečko
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Staňkovi jsou obyčejná česká rodina pocházející z maloměsta. Jejich život se však dramaticky změní s jedním ne tak úplně obyčejným sádrovým trpaslíkem. Jak to dopadne?

Obyčejné rodině otočí život naruby sádrový trpaslík

Katka, Jarda a jejich děti Luděk a Janička tvoří obyčejnou rodinu ze středočeského Nymburka. Rodiče vedou malou rodinnou firmu, provozují provaznictví. Synovi Luďkovi je patnáct, studuje na gymnáziu a chodí se svou spolužačkou. Mladší Janička je velmi uvědomělé dítě a touží se stát právničkou po vzoru svého strýce Vladimíra.

Ambiciózní Vladimír se svou půvabnou ženou jsou pravým opakem Staňkových, poněkud vyhořelého páru, v němž Jarda představuje typického „gaučového“ sportovce a Katka unavenou a neustále nespokojenou matku od rodiny.

Přes rozdílné charaktery je jedna věc spojuje: Každý má svoje přání. Luděk má rád hip hop a děda Václav, poslední člen rodinného klanu, zase kaši. Právě kolem přání se točí děj svérázného seriálu. Příběh se náležitě zamotá, když Luděk na školním pozemku při hodině pěstitelských prací najde sádrového trpaslíka opatřeného kouzelným tlačítkem. V každém díle sádrová bytůstka splní jedno přání a o pořádný poprask je postaráno.

Osobitý humor zaujal diváky i kritiku

Scénář má na svědomí oblíbená autorská dvojice Petr Kolečko a Jan Prušinovský. Prušinovský pak Trpaslíka režíroval. Natáčelo se v reálných kulisách středočeského Nymburka. Filmaři sem zavítali v létě 2016.

Osobitá satira tepající maloměstské nešvary si získala pozornost nejen diváků u nás, zaujala i v zahraničí. Tvůrci si odvezli hlavní cenu z festivalu v La Rochelle. Porota ocenila vystižení problematiky rasismus a chování k ženám. Samotný Jan Prušinovský uvedl, že se svým týmem chtěl navázat na poetiku Miloše Macourka.

Diváci se však ve svých ohlasech na seriál povětšinou shodli, že fantasy seriál přinesl do českých televizních vod svěží vítr a na originální nápad je šest epizod málo. Trpaslík se nebojí šokovat a komediální seriál je doslova napěchovaný humorem nejhrubšího zrna.