Bouřlivé víno: Natáčení humorně laděného příběhu o lásce a víně se často měnilo ve velký flám

Bouřlivé víno: Natáčení humorně laděného příběhu o lásce a víně se často měnilo ve velký flám
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když film o víně, tak samozřejmě z jihu Moravy. Vorlíčkovi se do natáčení moc nechtělo, ale neměl na výběr. Pokud chtěl rozjet natáčení komedie Což takhle dát si špenát, musel natočit film, který si objednali pánové z Barrandova.

Film měl původně poukázat na partu podvodníků, kteří si chtěli na úkor státu přivlastnit zisk z prodeje vína, ale v rukách šikovných tvůrců a scénáristy Miloše Macourka vznikla vtipná komedie plná hereckých legend, mezi které patřili Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Iva Janžurová, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jiří Sovák nebo Jaroslav Moučka.

Dobré ohlasy diváků nakonec ještě daly vzniknout filmům Zralé víno a Mladé víno.

Natáčení uprostřed vinných sklípků v srdci moravské vinařské oblasti se nakonec ukázalo jako velmi rizikové. Místní lidé byli vůči umělcům velmi přátelští a kalíšek dobrého vína nikdo neodmítl. Jenže většinou nezůstalo jen u ochutnávky a pamětníci uvádí, že víno teklo proudem.

Režisér Vorlíček měl silné pochyby, že se vůbec film dotočí. Nebylo v jeho silách hlídat všechny rozdováděné herce. Situace došla tak daleko, že musel být vydán zákaz popíjení vína během natáčení. Dnes by si to samozřejmě nikdo nedovolil, ale tenkrát se to až tak důsledně neřešilo. Občas dokonce herce produkce vozila rovnou ze sklípku na natáčení a o Menšíkovi se tradovalo, že i v náladě dokázal před kamerou odvést stoprocentní výkon.

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Filmové studio Barrandov / FTV Prima

Nakonec už v polovině natáčení řada lidí přešla na méně nebezpečné pivo, protože vína už bylo příliš.

Natáčení bylo náročné, protože se dvě třetiny filmu točily v exteriérech v okolí Břeclavi, ve Velkých Bílovicích, Kobylí, Pouzdřanech a Vrbici. Něco se točilo v Praze, tři dny dokonce i ve Vídni.

Nejvíce natáčecích dnů měl Vladimír Menšík jako nadšený předseda JZD (34 dnů), těsně za ním byli Jiří Vala a Zdeněk Kryzánek. Menšík ještě souběžně točil na Barrandově, takže byl opět maximálně vytížený.

Iva Janžurová
Iva Janžurová | Zdroj: Filmové studio Barrandov / FTV Prima

Na Moravě byla u místních hodně oblíbená Iva Janžurová, která měla všechny dveře do sklípků otevřené. A nejspíš to nesouviselo s tím, že hrála poněkud rozvernou místní slečnu, která měla za úkol vzácné hosty pobavit striptýzem. Iva Janžurová nakonec trochu pikantní scénu odmítla natáčet a zaskočila za ni dublérka.

Zdroje článku: