Boubelky, které si na nedostatek rolí nemohly stěžovat

Boubelky, které si na nedostatek rolí nemohly stěžovat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Světově uznávané herečky si často stěžují, že kvůli práci musí držet drsné diety, cvičit a podstupovat omlazující zákroky u plastických chirurgů. Přední dámy československého a českého filmu si dokázaly vybudovat úspěšnou kariéru i s pořádnou nadváhou.

Droběna či Škopková

Helena Růžičková rozhodně netrpěla ze své nadváhy mindráky. Kromě hojnosti pracovních nabídek neměla nouzi ani o muže. Štíhlou si ji nikdo nevybaví, a tak se nechce věřit tomu, že v dětství měla naopak problém s příjmem potravy a byla kvůli tomu i v lékařské péči. V dospělosti dokázala normálně fungovat i s váhou 250 kilogramů. Hlavní příčinou bylo podle lékařů zavodňování organismu.

Helena Růžičková vytvořila celou řadu slavných rolí a díky výrazné postavě si ji diváci zapamatovali. Do myslí diváků se zapsala třeba jako Droběna z Popelky nebo Heduš z klanu Homolkových. Divácké sympatie si získala také jako žena do nepohody v seriálu Vlak dětství a naděje a samozřejmě jako Škopková z komedií z Hoštic.

Její herecký projev se dal označit jako pravdivý. Když dala filmovému synovi Jirkovi na zadek, nemusel bolest jen předstírat, a i filmová dcera Blažena si na vlastní kůži zkusila, co je to pořádná facka. S humorem sobě vlastním se tato boubelka přenesla i přes poněkud svízelnou situaci, když ji museli kvůli natáčení na půdu vytáhnout hasiči.

Vodnická Matylda nebo starostlivá máma studenta Štěpána

Míla Myslíková dokázala kila navíc nosit jako opravdová dáma. Za připomenutí stojí její role Matyldy ve vodnické komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo přísná vedoucí skladu v komedii Holky z porcelánu. Lidem přirostla k srdci jako starostlivá maminka nejznámějšího filmového studenta medicíny Štěpána Šafránka v Básnících. Roli maminky si užívala alespoň před kamerou, protože vlastní děti nikdy neměla. V době vánoční se Mila Myslíková objeví v komedii Marečku, podejte mi pero! jako starostlivá manželka a matka a také v méně známém snímku Řemen (úvodní fotografie).

I ve stáří jí role babiček moc slušely

Do skupiny boubelek patří i Stella Zázvorková, která se nikdy netajila tím, že miluje život a s ním i dobré jídlo a pití. O její kuchařské vášni se v jednom starším rozhovoru zmínila její herecká kolegyně Jiřina Bohdalová. Když Stella připravovala večírek pro pár přátel, jedna kachna nestačila, a tak upekla rovnou dvě. K tomu hned naplánovala čtyři druhy knedlíků a tři druhy zelí. A stolovalo se se vší noblesou. Příbory byly naleštěné, víno se podávalo z křišťálových karaf.

Hodovalo se až do rána a Zázvorková si jen na hodinu zdřímla a už zase plná síly a dobré nálady sedla na taxík a odjela pracovat. V iVysílání ČT si ji můžete během svátečních dnů připomenout v komedii Kolja, ve svátečním vysílání bude také komedie Pelíšky.

Zdroj článku:
  • Autorský text