30 případů majora Zemana: Píše se rok 1956. Pro klid v rodině Zeman slíbí manželce, že pomůže s případem na nádraží

30 případů majora Zemana: Píše se rok 1956. Pro klid v rodině Zeman slíbí manželce, že pomůže s případem na nádraží
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Epizoda Romance o nenápadné paní patří k těm méně akčním. Je to díl, v němž dostane větší prostor Zemanova manželka, Lída. Díl tak také ukazuje divákovi, že i takový ostřílený kriminalista má doma manželku, která si umí prosadit svou. A když se k ní přidá i Zemanova matka, kriminalista nemá šanci.

Na vlakové nádraží přijíždí revizor Kubeš, aby udělal kontrolu hospodaření nádraží. Do práce přichází pokladní Vondrová, Maxová a Kalčík. Musí dojít i Eda Sojka, který má volno. Revizor zjistí, že v pokladně u Evy Vondrové (Gabriela Vránová) je manko přes 18 tisíc korun. Chybí rychlíkové příplatky. Vondrová netuší, jak se to mohlo stát, a i revizor je překvapený. Pokladní zná dlouhé roky – vždy měla vše v pořádku a klíče od pokladny nosila pořád u sebe. Protože je podezřelá z pronevěry, musí své místo opustit. Dostává tak náhradní práci jako uklízečka.  

Shodou náhod dceru Vondrové učí ve škole Zemanova manželka, Lída (Renáta Doležalová). Když se vedle školy objeví na zdi nápis, že je matka Vondrové zlodějka, Lída s tím samozřejmě přijde domů. Navštíví doma i Vondrovou a jejího manžela, aby si udělala o rodině obrázek. Vidí, že doma u Vondrových je trochu dusno, a dozvídá se podrobně o případu s jízdenkami. 

Lída je soucitná – ráda by pomohla jak své žákyni Evičce, tak i její mamince, paní Vondrové. Ta na ni působí velice křehce a Lída nevěří, že by kradla. Napadne ji, že by se po nádraží mohl trochu porozhlédnout její manžel Honza. 

Zeman z toho není moc nadšený – nechce se mu vyšetřovat takovou drobnost. Má své práce nad hlavu. Lída je však vytrvalá. Když se k ní pak přidá i jeho matka (Pavla Maršálková), tak je kriminalistovi jasné, že jestli chce teplé večeře, na nádraží musí alespoň zajít. 

Druhý den se na místo činu vydává se Stejskalem (Ladislav Mrkvička) a se staršinou Malinou (Vladimír Krška). Ten je zasvěcuje do obsazení pokladen a popisuje jim charaktery a životní situace lidí, kteří u pokladen pracují. Stejskal osloví Vondrovou, přičemž se nebohá žena kriminalisty tak lekne, že omdlí. 

Zeman zašel i na fotbalový stadion, kde trénuje manžel Vondrové (Jiří Klem). Na pomoc si vzal i majora Pavláska (Josef Větrovec). Zjišťuje, že je Vondra po zranění a nemůže ještě hrát. Honza nevěří, že by v tom měl Vondra prsty, ale když slyší z úst fotbalisty, že je jeho manželka určitě vinná, tak zpozorní. Stejný názor má na pokladní i její spolupracovník Sojka (Stanislav Fišer)

Kriminalisté začínají pátrat po ukradených lístcích v koších na nádraží. Na každém prodaném lístku je totiž číslo pokladny, z níž byl lístek byl vydaný. Mezitím jde Zeman za Vondrovou. Ta mu otevře až po dlouhé době, protože si vzala prášky na spaní od kolegyně Maxové (Eva Trejtnarová, později Hudečková). Manžel ji opustil. Bojí se, že by její problém ovlivnil jeho působení v reprezentaci. Bere si k sobě i dceru Evu, aniž by to s manželkou probral. Zemanova žena je potom vidí s pokladní Maxovou.  

Pátrání po lístcích v koších není moc úspěšné. Staršina ale dostává nápad podívat se na služební cesty zaměstnanců. Muž, který má lístek z pokladny Vondrové, tvrdí, že ho dostal od muže. Zjišťují, že lístek vydal pokladní Kalčík. Ten mezitím dostal infarkt a v nemocnici umírá. 

Na nádraží se schyluje k tragédii. Rozhněvaný Vondra obviňuje manželku z únosu dcery a Vondrová chce ze zoufalství skočit pod vlak. Zachraňuje ji Zeman.  

Lída jde navštívit Maxovou, která bydlí s Vondrou. Přijde jí hysterická a nemá ráda Vondrovu dceru, kterou už několikrát zbila. Maxová se prořekne ohledně machinací s lístky. Zbytek už je na Zemanovi. Žena přizná, že lístky kradla a nutila kolegu Kalčíka (Eduard Dubský), aby je prodával. Ten souhlasil, protože jí dlužil peníze a Maxová si uměla muže naklonit na svou stranu. Jejímu kouzlu podlehl i Vondra. Měla dokonce v plánu otrávit Vondrovou darovanými prášky na spaní, ale ta si jich naštěstí vzala málo. 

Zeman potom vše doma vypráví Lídě. Vedle spí, dočasně v pokojíku s jejich dcerou, malá Evička Vondrová. 

Pod čarou 

Trochu oddechový díl, mezi špionskými epizodami s agentem Bláhou, ukazuje vlídnost Lídy Zemanové. To je určitě cílené, aby byl její smutný konec náležitě dramatický. I Zeman v této epizodě projevuje dávku empatie.  

Bylo to jeho první natáčení po infarktu. Zvládnul absolvovat i fyzicky náročnou scénu, v níž zachraňoval zoufalou pokladní, která chtěla skočit pod vlak. Všechno tak nakonec dobře dopadlo a kaskadéři nebyli potřeba.  

Skvělý je i výkon Evy Hudečkové, která ve většině svých rolí ztvárnila silné dominantní ženy, kterým padali muži k nohám.  

Příběh je inspirován skutečnou událostí, ale po vraždách, sabotážích a honění diverzantů se diváci trošku nudili. 

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • autorský text