Mezinárodní miláček a jeden z největších herců všech dob zemřel ve věku 88 let: Jean-Paul Belmondo

Mezinárodní miláček a jeden z největších herců všech dob zemřel ve věku 88 let: Jean-Paul Belmondo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Světoznámý francouzský herec Jean-Paul Belmondo zemřel dne 6. září 2021 ve věku 88 let v Paříži. To oznámil médiím jeho právník. Belmondo patřil mezi nejoblíbenější a nejlepší herce 60. a 70. let a byl především v Česku všemi stranami milovaná osobnost.

Dlouhá a bohatá kariéra

Belmondova kariéra trvala neuvěřitelné půl století. Stal se jedním z nejslavnějších herců ve Francii, hrál ve více než 80 filmech a spolupracoval s řadou významných francouzských režisérů, od Francoise Truffauta až po Clauda Leloucha. Přestože hrál skoro výhradně ve francouzských filmech, dostal se se svým šarmem a svou jedinečnou aurou do srdcí fanoušků po celém světě.

Svoji cestu stát se kinematografickou hvězdou začal, když mu bylo 26 let. Tehdy si zahrál ve filmu „U konce s dechem“. Jedním z největších kasovních hitů s Belmondem je „Muž z Ria“ od Philippe de Broca o mladém vojákovi, který hledá svoji unesenou přítelkyni.

Jeho charaktery

Belmondo byl známý především jako antihrdina. V mnoha dílech hrál odvážlivce či gangstera, který ale byl stále tak šaramantní, že ho lidi zbožňovali. V šedesátých letech byl považován za klasického představitele kina „Nouvelle Vague“ a patřil mezi kinematografické symboly vzpoury a anarchismu. Byl součástí nové generace filmových hvězd, které již nebyly pouze krásnými a miloučkými hrdiny, ale herce, jehož postavy měly několikastranný hlubší charakter.

Roku 2001 dostal mrtvici, ze které se nikdy zcela nezotavil. I když se v roce 2008 ještě jednou objevil před kamerou, zdravotní stav mu nedovolil další výstupy. Podle slov jeho právníka byl poslední dny velice unavený. 6. září poklidně usnul a už se nevzbudil.

Zdroj: