Z nabídky ČT na tento týden: Příběh o přátelství, velkofilm o mamutím požáru a válečný film ze vzpomínek režiséra

Z nabídky ČT na tento týden: Příběh o přátelství, velkofilm o mamutím požáru a válečný film ze vzpomínek režiséra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Deštivé počasí moc prázdninovému cestování nepřeje, houby nerostou, řeky jsou studené, cesty mokré. To je ten pravý čas na lenošení, které si můžete zpříjemnit i bohatou televizní filmovou nabídkou. Je libo romantiku, nebo raději akční jízdu? A nebo jeden z nejdrsnějších válečných filmů, který byl kdy natočen?

Tři mušketýři (1/2) – sobota 12. 8. ČT2 20:00

Tři mušketýři podle Dumasovy předlohy dodnes nedají filmařům spát, a tak si můžeme tuto romantickou podívanou užít čas od času ve francouzsko-italské verzi a ve španělském, v americkém i britském provedení. Existují filmy hrané, loutkové i animované a také seriály lepší i horší kvality. Jedna z nejoblíbenějších filmových adaptací Dumasových Tří mušketýrů je bezesporu ta, která byla natočena ve francouzsko-italské koprodukci v roce 1961. Režisér Bernard Borderie obsadil do role D’Artagnana Gérarda Barraye, který vždy vrchovatě naplňoval představy o romantickém hrdinovi.

Gerard Barray (2. 11. 1931) patří mezi relativně známé francouzské herce. Proslavil se rolemi ve francouzských kostýmních a dobrodružných filmech, které byly natočeny v 60. letech. Jeho nejslavnější rolí je určitě postava D´Artagnana, která ho učinila idolem mnoha žen.

Ozdobou filmu byla i kráska Mylène Demongeot v roli intrikánské a ničeho se neštítící Mylady de Winter. Herečka se u nás proslavila především díky Fantomasovi s herci Louisem De Funès a Jeanem Marais.

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Borderie / © Česká televize

Snad všichni diváci už vědí, co od příběhu čekat, a tak si znovu rádi připomenou horkokrevného gaskoňského šlechtice, který se touží stát mušketýrem a hned v den, kdy vjede do Meungu, si domluví tři souboje, a to postupně s Athosem, Porthosem a Aramisem. A potom padne památná věta:

Jeden za všechny, všichni za jednoho!

Je tomu už přes 220 let, co se narodil Alexandre Dumas starší, jeden z nejčtenějších a nejčastěji překládaných francouzských spisovatelů všech dob. Jeho pozůstatky byly uloženy po boku nejvýznamnějších osobností v pařížském Pantheonu. Není se co divit, že převezení Dumasových ostatků doprovázeli právě jeho nerozluční čtyři mušketýři.

(druhý díl uvede ČT 2 další srpnovou sobotu)

Skleněné peklo – sobota 12. 8. ČT2 21:50

Prakticky ihned po vydání knihy Věž od Richarda M. Sterna zaplatilo filmové studio Warner Bros. 390 tisíc amerických dolarů za autorská práva. Osm týdnů poté vysázelo studio 20th Century Fox o deset tisíc více za knihu Skleněné peklo od autorů Thomase N. Scortia a Franka M. Robinsona. Avšak točit dva podobné a velmi nákladné filmy by bylo krátkozraké, proto došlo k události ve světě filmu nepříliš obvyklé – oba giganti se dohodli na spolupráci a výsledek stál rozhodně za to.

Katastrofický film z roku 1974 o délce 165 minut přivedl na filmová plátna dechberoucí podívanou, kterou ještě podtrhly známé hvězdy jako Steve McQueen, Paul Newman, Richard Chamberlain, O.J. Simpson nebo Faye Dunaway.

Dunaway a Newman
Dunaway a Newman | Zdroj: Warner Bros. Pictures / © Česká televize

V San Francisku byl zprovozněn nejvyšší mrakodrap světa. Slavnostní večírek se odehrává v nejvyšším, 135. patře, kam přišlo téměř tři sta pozvaných hostů. Stavební firma bohužel nepřiměřeně šetřila a zanedbala některá důležitá bezpečnostní opatření. Neštěstí na sebe nenechá dlouho čekat, a tak uprostřed oslavy vypukne v 87. patře požár. Hosté mají odříznutou cestu dolů. Nezbývá než okamžitě zahájit obrovskou záchranářskou akci.

Paul Newman (Doug Roberts) a Steve McQueen (O'Halloran) dostali oba stejný plat – 1 milion amerických dolarů a 7,5 % z tržeb.

Četa – neděle 13. 8. ČT2 21:32

Slogan filmu byl: První obětí války je nevinnost.

Drásavě realistický válečný film natočil režisér Oliver Stone podle vlastních zážitků. Herci, kteří na role kývli, prošli tvrdým výcvikem a stejně drsné bylo i natáčení na Filipínách. Režisér byl záměrně na herce nepříjemný a šikanoval je, aby vytvořil tu správnou atmosféru. Mimořádné byly herecké výkony Toma Berengera, Willema Dafoea a Charlieho Sheena.

tří hlavní hrdinové příběhu
tří hlavní hrdinové příběhu | Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. / © Česká televize

Píše se rok 1967 a do vietnamského pekla přilétá zelenáč Taylor (Charlie Sheen). Jeho vyprávění je základní kostrou příběhu. Už první pohled na vozík, naložený igelitovými pytli s mrtvolami, mladému dobrovolníkovi napovídá, jaký pobyt jej zde čeká. Když dorazí k četě, ke které byl přidělen, velmi brzy zjišťuje, že četa nebojuje jen s příslušníky Vietcongu, ale boj zuří i uvnitř. Zlo ztělesňuje brutální a nekompromisní seržant Barnes (Tom Berenger). S ním se vezou i muži, kteří si agresivitu vybíjí i zabíjením civilistů, které se Taylorovi příčí. Na druhé straně je tam seržant Elias (Willem Dafoe), který si v sobě snaží uchovat ještě trochu lidskosti. To však v extrémních podmínkách není snadné. Boje jsou dlouhé, padlých přátel mnoho a příslušníci Vietcongu jsou v drsné krajině doma.

Taylor brzy stojí před úkolem „vybrat si tu správnou stranu". Po několika průzkumných pochodech se mu jako lepší jeví seržant Elias. Spory v četě postupně začínají nabírat na intenzitě a nevraživé pohledy a řeči se postupně začínají přesouvat ve fyzické souboje. Každému je jasné, že četě může velet pouze jeden ze dvou velitelů.

Zdroje článku: