Vše kolem 77. Filmového festivalu v Benátkách už je jasné. Překvapením bude zahajovací film i prezidentka hlavní poroty

Vše kolem 77. Filmového festivalu v Benátkách už je jasné. Překvapením bude zahajovací film i prezidentka hlavní poroty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Víme, kdo ozdobí svou přítomností hlavní porotu, a dokonce ji bude předsedat. Také už je jasné, kdo má čestné ocenění v kapse. Film, který zahájí celou velkolepou přehlídku, je trochu překvapením.

Přípravy v plném proudu

Odložený a s napětím očekávaný festival, který je letos jednou z největších kulturních akcí v Itálii, zemi, která si prošla v uplynulých měsících tou nejtvrdší zkouškou, se s konečnou platností spustí už 2. září 2020 a potrvá do 12. září 2020. Letos, ještě více než jiné roky, se pořadatelé snaží pro návštěvníky akce zajistit komfort a co nejširší výběr akcí.

Film na zahájení

Po celých 11 letech se pořadatelé rozhodli, že podpoří italskou tvorbu a festivalovou slávu zahájí snímek „Lacci“ od režiséra Daniela Luchettiho.

Ten v této souvislosti uvedl: „V nedávné době jsme se obávali, že by kina mohla zaniknout a místo toho jsme v karanténě v pohodlí měli čas přemýšlet a dnes víme, že filmy, seriály a knihy jsou v našich životech nepostradatelné. Živé festivaly nám dávají možnost, jak společně oslavit význam naší práce.“

Italský film je studií soužití komplikovaného páru, který se potýká se zradou, emocionálním vydíráním, utrpením a pocitem viny a na závěr přijde malé překvapení.

Oznámené ocenění

Už teď je známo, že za celoživotní práci si cenu z Benátek odveze An Hui – hongkongská režisérka a Tilda Swintonová – anglická herečka.

Filmy pro pamětníky v novém kabátě

Návštěvníci se mohou těšit i na sekci Venezia Classici, kde se představí výběr nejlépe zrestaurovaných klasických filmů.

Hlavní porota

Prezidentkou hlavní poroty Benátky 77 je Cate Blanchett, mezinárodně uznávaná herečka, producentka, filantropka a aktivní členka herecké komunity. Je nositelkou dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů.

Hlavní porota uděluje Zlatého lva za nejlepší film, Stříbrného lva – Cenu Velké poroty, Stříbrného lva pro nejlepšího režiséra, ocenění pro nejlepší ženský a mužský herecký výkon, cenu za nejlepší scénář a zvláštní cenu M. Mastroianniho pro začínajícího herce nebo herečku.