Vikingové (1999): Film prodělal 100 milionů dolarů, pomohl ale českému herci

Vikingové (1999): Film prodělal 100 milionů dolarů, pomohl ale českému herci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snímek Vikingové z roku 1999 se mohl stát kultovním trhákem. Severská mytologie je přeci fascinující, a že si ji Hollywood překreslí k obrazu svému, s tím se už nějak tak počítá. Plán ale nevyšel.

Zásadní chybu učinil autor předlohy Michael Crichton, když se odmítl držet svého kopyta a do natáčení mluvil tak dlouho, až se sám ujal režie. Zkušený John McTiernan, jehož proslavila Smrtonosná past, byl odstaven na vedlejší kolej. Film následně překročil původní rozpočet o desítky milionů dolarů a stopáž se naopak srazila na hodinu a 40 minut. Z původně zamýšleného výpravného velkofilmu zbylo jen torzo. 

Přesto jsou Vikingové přijatelnou podívanou; ať už díky atmosféře, skvělým kostýmům nebo výkonu Antonia Banderase. Film byl přelomový zvláště pro herce českého původu Vladimíra Kulicha, který do té doby dostával jen bezvýznamné roličky. Úlohu Vikinga zahrál tak přesvědčivě, že si ho hollywoodští tvůrci konečně všimli. 

Celkově nicméně Vikingové ve své době v kinech neuspěli tak, jak produkce doufala. Skončili se ztrátou 100 milionů dolarů a rozpačitou kritikou.