Vašek Neckář si velice rád v mládí odskočil k filmu. V komedii Kdo je kdo si dokonce troufl na dvojroli

Vašek Neckář si velice rád v mládí odskočil k filmu. V komedii Kdo je kdo si dokonce troufl na dvojroli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nápad vytvořit komedii postavenou na řadě humorných příhod, které vzniknou záměnou dvojníků, není sice nijak originální, ale je hodně vděčný. A když je jeden z dvojníků populární zpěvák a druhý automechanik, je jasné, že ve svých nových životech budou oba trochu plavat. O zmatky a trapasy nebude nouze.

Václav Neckář byl velice populárním zpěvákem a jeho hity si lidé broukají dodnes. Ve filmu tak hraje trošku sám sebe. Jako populární zpěvák Václav, který je stále pronásledovaný davem fanynek, už se trochu nudí, a tak když úplně náhodou narazí na automechanika Josku, chce toho využít. Když mu na jeho nápad Joska kývne, začíná oběma mládencům největší dobrodružství jejich života.

Václav Neckář

Už jako kluk na sebe dokázal upozornit svým zpěvem, a protože oba rodiče se pohybovali v divadelním prostředí, zkusil se přihlásit na DAMU. Ani s trpělivostí však nepochodil a čtyřikrát mu to nevyšlo. Zkusil to tedy jako elév v mostecké činohře. Láska k rokenrolu nakonec vyhrála a místo divadelních prken se rozhodl pro kariéru zpěváka.

Osudové pro něj bylo setkání s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou. Z jejich spolupráce vzniklo legendární trio Golden Kids, které mělo bohužel příliš krátký život. Celých patnáct měsíců dělala trojice radost svým fanouškům a vrásky soudruhům, kteří měli políčeno na Martu Kubišovou. Právě kvůli ní se skupina rozpadla, protože Kubišová nechtěla, aby je stáhla do problémů.

Vašek Neckář už věděl, že u hudby chce zůstat, ale to mu nebránilo si občas odskočit před kameru. A začal opravdu „světově“ rolí mladičkého železničáře Miloše v oscarovém filmu Ostře sledované vlaky. V následujících letech si zahrál ve snímcích Soukromá vichřice, Ta naše písnička česká nebo Skřivánci na niti. Diváci si ho nejčastěji spojují s pohádkou Šíleně smutná princezna, kde se potkal s Helenou Vondráčkovou. Slavné zůstaly i některé jeho hity jako Stín katedrál nebo Čaroděj dobroděj.

z filmu Kdo je kdo
z filmu Kdo je kdo | Zdroj: © Česká televize

Z mrtvice se nikdy úplně nevzpamatoval

Slibně rozjetou porevoluční kariéru mu přerušila v roce 2002 mozková příhoda. Trochu si za své zdravotní problémy mohl sám, protože hodně přibral a žil velice nezdravě. Následky mrtvice byly katastrofální a trvalo roky, než se mohl vrátit k téměř normálnímu životu.

23. října oslaví Václav Neckář 80. let. Má řadu zdravotních problémů, ale občas se ještě objeví ve společnosti. Naposled si v doprovodu bratra vyšel na předpremiéru filmu Němá tajemství. Vypadal, že je v dobré náladě a rozdával úsměvy. Nedokázal však skrýt únavu a problémy s chůzí. Nad filmem převzal záštitu, protože pojednává o afázii, což je porucha řeči v důsledku mrtvice nebo těžkého úrazu hlavy. 

Příběh toho, jak mě v roce 2002 postihla mozková mrtvice a já se musel znovu učit nejen texty svých písní, ale i slova potřebná k těm nejobyčejnějším činnostem, je asi už docela známý. Jiní lidé, které postihla afázie, se ale pořád potýkají s předsudky a já jsem rád za každý smysluplný projekt, který pomůže tomu, aby tito lidé byli lépe pochopeni, a který jim ulehčí jejich situaci, 

říká v jednom rozhovoru Neckář, kterého důsledky afázie trápí dodnes a lepší už to asi nebude…

Jako bezstarostného mladíka si ho můžete připomenout 22. října odpoledne na ČT1 v komedii Kdo je kdo v režii Antonína Moskalyka.

Zdroje článku: