Španělský mistr hororu přivádí k životu stvoření vytažená přímo z nejhorších nočních můr lidstva

Španělský mistr hororu přivádí k životu stvoření vytažená přímo z nejhorších nočních můr lidstva
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už po pár minutách seriálu „30 stříbrných“ jsou diváci svědky toho, jak kráva porodila lidské mládě. Od začátku je zřejmé, že v této osmidílné show o zlovolných křesťanských silách, které se snaží ovládnout vzdálené španělské město, a nakonec i samotný Vatikán, se děje něco temného.

Křesťanská mytologie se setkává s děsivým terorem v nejnovějším žánru španělského filmaře Álexa de la Iglesia. De la Iglesia chrlí filmy kultovního žánru už téměř 30 let, od svého komediálního debutu sci-fi z roku 1993 Akce Mutant až po klaustrofobický thriller z roku 2017 El bar

30 Monedas (původní španělský název) se soustředí na tři hlavní postavy: otec Vergara, exorcista a bývalý podvodník, Elena, důvtipná a vynalézavá veterinářka a Paco, starostlivý a neochotný starosta města. Tato skupina zastupuje různé části společnosti: politiku, vymáhání práva, náboženství a tak dále. 

Pilotní epizoda pomalu vytváří atmosféru. Město je uvězněno ve věčné mlze, tíživé událostí připomínají starší hororové příběhy ze Španělska i odjinud.

Nikdy v průběhu seriálu autoři nenaznačují, že Bůh nebo ďábel nejsou skuteční. Je to právě naopak.

Zvou diváky na cestu za poznáním bojištěm dobra se zlem.

 Celým seriálem se táhne jednoduchá linka. Někteří věří, že pravda vždy sídlila v Jidášově evangeliu, které vyzývá k přehodnocení křesťanské víry a zastává ideu, že Jidáš nikdy nezradil Krista.

V 30 stříbrných se sekta Kainitů stala mocnější než kdy jindy a hledají 30 mincí zaplacených Jidášovi za Kristovu zradu. Myslí si, že kdokoli je dokáže najít, bude mít nejvyšší moc, díky čemuž jsou žádanější než Longinovo kopí nebo svatý grál. Divák by neměl očekávat nic, co by připomínalo dílo Dana Browna (Šifra mistra Leonarda). De la Iglesia a jeho dlouholetý scenáristický partner Jorge Guerricaechevarría měli zjevně jiné plány.

Seriál se skládá z jednotlivých zápletek, které na sebe ve vyprávění navazují. Každá epizoda má svou vlastní identitu a zároveň je součástí celku. V seriálu je celá řada oblíbených hororových prvků od exorcismu, dětských příšer, mrtvol vracejících se k životu, až po satanskou apokalypsu.

Série záměrně zpochybňuje myšlenku toho, co tvoří zlo, a zpochybňuje budoucnost víry a spirituality.

Zdroj článku: