Sedm schodů k moci: I na Primě se občas nějaký seriál povede

Sedm schodů k moci: I na Primě se občas nějaký seriál povede
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Eva Podzimková si mezi prvním a druhým těhotenstvím odskočila před kamery a vytvořila jednu ze svých nejlepších televizních rolí. Ani ostatní herci se nemusí za své role stydět a snad si Prima po přehnaně propagovaném seriálu Eliška a Damián trochu spraví renomé.

Vzdáleně může příběh manipulátorky, která se ocitne v nejvyšších patrech politiky, připomínat jednu z mnoha politických kauz, které se prohnaly porevoluční politickou scénou, ale osmidílný seriál Sedm schodů k moci je určitě mnohem zábavnější. Tvůrci uvádí, že jde o fiktivní příběh ženy, která uměla okouzlit, ale také si jít tvrdě za svým cílem a riskovat. Rychle si zvykla na luxus a pochopila, jak to v takovém prostředí chodí. Krok za krokem získávala sebevědomí a moc, a i přes její negativní stránku ji diváci většinou pochopí. A co víc – budou jí fandit.

O seriálu

Vrátíme se do roku 2000, kde se tvůrci inspirovali, a budeme svědky cesty a kariérního vzestupu venkovské servírky Anny Malé. Krok za krokem, nebo, chcete-li, schůdek po schůdku s ní poputujeme z malé hospůdky až do nejvyšších politických pater a do ložnice ministra Tomáše Vichra (vtipná je invence tvůrců při volbě příjmení).

Autorem námětu a scénáře je publicista Josef Klíma, který se v podobných tématech už roky pohybuje jako ryba ve vodě.

Hlavní role Anny Malé a Tomáše Vichra získali Eva Podzimková a Jiří Vyorálek. Seriál vznikl v režii Jiřího Chlumského a Martina Koppa.

Vyorálek a Podzimková jako milenci
Vyorálek a Podzimková jako milenci | Zdroj: FTV Prima

Josef Klíma na základě své letité znalosti politického prostředí, politických kauz a různých cest k moci napsal zdánlivě šokující příběh, který je sice fiktivní, ale k reáliím českého politického života nemá zase až tak daleko,

uvedla o seriálu Sedm schodů k moci ředitelka obsahu skupiny Prima Lenka Hornová.

Anička Malá (Eva Podzimková) se dostane z malého města do Prahy a nastoupí jako servírka do jídelny poslanecké sněmovny. Vtipné je, že vlastně ani neví, kam nastupuje, a tak v ten okamžik nemá žádné ambice. Potřebovala jen utéct z malého městečka, kde ji nic nedrželo. Když zdědila byt, využila to jako příležitost.

Ačkoli na začátku rozezná s bídou premiéra a o politiku se nezajímá, postupně začíná poznávat nejen svět politiky, ale hlavně její zákulisí. Vnímá faleš, s jakou si politici jdou před kamerami po krku, ale vzápětí spolu přátelsky popíjejí, intriky, kterými se navzájem častují, vnímá jejich osobní slabiny a postupně se učí sama jich využít na své cestě vzhůru.

K tomu jí vydatně pomáhá cynický bulvární novinář Ivan Krčka v podání Pavla Baťka, který je v roli velice uvěřitelný. Batěk svými vnitřními promluvami zároveň rámuje každý díl.

Anička a Ivan postupně uzavřou tiché spojenectví, z něhož oba mají prospěch. Morálním protipólem Krčky je naopak starý poslanec Rozehnal (Luboš Veselý), bývalý disident, jehož vliv se v nové nelítostné době vytrácí. S nelibostí sleduje, jak se Anička, na začátku relativně čistá a naivní dívka, mění ve vychytralou mrchu, a snaží se ten vývoj brzdit. Bohužel marně.

Podzimková a Měcháček
Podzimková a Měcháček | Zdroj: FTV Prima

Aničku ale vychovává i samo prostředí. Milostný vztah s vlivným mladým lobbistou Martinem Lachmanem (Tomáš Měcháček) se ukáže být omylem, který ji kvůli nechtěnému těhotenství srazí zpět na dno. Vnímavá dívka se však poučí a slíbí si, že už se nenechá srazit na kolena.  

Vztah s mladým naivním poslancem Hadrabou (Michal Dalecký) také končí neúspěšně a není to vztah, který Anička hledala.  Až když ministr kultury Tomáš Vichr (Jiří Vyorálek) ocení její kvality a vezme si ji do svého sekretariátu na ministerstvo, začíná její cesta vzhůru k samotnému vrcholu moci.

Nakonec to je ona, kdo ho přiměje, aby si úspěšně vybojoval místo premiéra, a stává se pro něj nepostradatelnou pomocnicí. Vyjednává za něj tam, kde premiér nechce být viděn, filtruje, co a kdo se k němu dostane, získává moc, která jí nenáleží. A také už bez skrupulí využívá všechny benefity, které s tím souvisejí. S každým dnem chce víc a víc. Dokonce premiérovi začne organizovat i manželství, které vidí jako jeho slabinu. Po strmém vzletu přichází pád Aničky i premiéra a soud, který ji viní ze zneužití pravomoci a korupce.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text