S filmy si dokázal režisér Karel Zeman fantasticky pohrát. Baron Prášil vás vezme až za hranice fantazie

S filmy si dokázal režisér Karel Zeman fantasticky pohrát. Baron Prášil vás vezme až za hranice fantazie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film je přehlídkou herecké noblesy a kumštu. Připomíná Miloše Kopeckého, Janu Brejchovou, Rudolfa Jelínka, Karla Högera, Jana Wericha, Bohuše Záhorského a také Rudolfa Hrušínského. Diváky čeká dávka suchého humoru, oživlé knižní ilustrace, Liškova hudba, ale především okouzlující směsice lidské fantazie.

Do kin se legendární fantastický výpravný a trikový film Karla Zemana z roku 1961 vrátil v létě 2016. Režisér za spolupráce Josefa Kainara a Jiřího Brdečky zpracoval populární novelu Gottfrieda Bürgera a nechal se inspirovat rytinami francouzského malíře a grafika Gustava Dorého.

Proti sobě stojí romantický fantazírující kavalír baron Prášil a moderní mladý astronaut Toník. Každý má svůj vlastní svět. Jeden žije ve světě kouzel a fantazie, druhý je obklopen světem vědy a techniky. Slavná Bürgerova předloha byla zpracovaná několikrát, ale Zemanova verze, která vznikala v letech 1959 až 1961, je považována za jednu z nejlepších a nejoriginálnějších. Baron Prášil v ní prožívá ta nejšílenější a nejodvážnější dobrodružství. To vše bylo natočeno ještě chvíli předtím, než se do vesmíru vydal první člověk.

Z Měsíce, kde pobýval v dobré společnosti, se s Toníkem dostane na planetu Zemi. Unesou princeznu Bianku, kterou věznil sultán, a prchají po souši k moři, následně se zapojí do námořní bitvy a přežijí ztroskotání. Fascinující je také cestování Barona s Biankou v břiše velryby, se kterou procestuje všechny světové oceány. Zkusí si také let ve spárech bájného ptáka Noha, jízdu na mořském koníku nebo let na dělové kouli.

Žádné z těchto dobrodružství však neokouzlí princeznu natolik, aby se do dobrodruha zamilovala. Její srdce patří Toníkovi. S tím se nakonec setká, aby se mohli společně vydat vstříc novým dobrodružstvím.

Film byl restaurován, a tak si divák může užít příběh plný ironie a ocenit na tu dobu nevídané triky, které dnes vyvolávají úsměv na rtech. Jedno se však Zemanovi nedá upřít. V podmínkách, které se naprosto odlišovaly od dokonale a draze vybavených zahraničních studií, dokázal vytvořit filmy, které obdivoval celý svět. Uspěl i u dětí, které patří k těm nejpřísnějším kritikům.

K vidění 30. září odpoledne na Nova Cinema.

Zdroje článku: