Příští týden v nabídce České televize: Hned dva filmy s idolem žen, který snil o mužích

Příští týden v nabídce České televize: Hned dva filmy s idolem žen, který snil o mužích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jean Marais se narodil v Cherbourg ve Francii v roce 1913, ale brzy se s matkou a bratrem přestěhoval do Paříže. Od 20 let dostával malé role ve filmech. Vše se však změnilo, když v roce 1937 potkal Jeana Cocteaua. Navázali spolu románek, který trval až do Cocteauovy smrti v roce 1963.

Právě tito dva muži jsou dnes označováni za „první moderní gay pár“. A Jean Marais se k většině svých nejslavnějších rolí dostal nejen kvůli talentu, ale i proto, že Cocteau byl velice talentovaným scenáristou a režisérem. Cocteau pro něj napsal hlavní role v několika divadelních hrách a také do svých filmů, které režíroval nebo k nim napsal scénář.

Oba jsou trvalým symbolem gay pride, protože se vědomě rozhodli zůstat v nacisty okupované Paříži, postoji fašistů k homosexualitě navzdory. Cocteau a Marais byli otevřeně gayové a byli za to v nacistických médiích osočováni. Herec dokonce zašel tak daleko, že tvrdil, že byl odmítnut francouzským odbojem za to, že je gay, když vyjádřil touhu přihlásit se a bojovat proti nacistům.

Marais přežil Cocteaua, protože literární ikona zemřela v roce 1963 po infarktu. Herec tvrdil, že Cocteau byl láskou jeho života, a přál si, aby ho našel dříve. „Zůstanu s tebou“ je zasazeno do Cocteauova náhrobku.

Jean Marais se stal známým především svými rolemi v historických romantických filmech, v nichž ztvárnil většinou neohrožené a šlechetné hrdiny a milovníky žen (Hrbáč, Kapitán, Kapitán Fracasse, Hrabě Monte Christo, Železná maska). Diváky bavil i ve své dvojroli ve filmové komediální trilogii o Fantomasovi (Fantomas, Fantomas kontra Scotland Yard, Fantomas se zlobí). Byl rovněž dlouholetým členem divadelního spolku Comédie Française. V roce 1996 byl vyznamenán řádem Čestné legie Legion d'Honour.

Železná maska, ČT2 16. srpna 20:00

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Gaumond / © Česká televize

D’Artagnan (Jean Marais) je slavný kapitán královských mušketýrů, který vyhrává malé i velké bitvy. Je pohledný, a tak si užívá i na milostném poli a svádí všechny krásné ženy, které potká. Už dávno zjistil, že manželství není pro něj a úspěšné se mu vyhýbá.

Jeho život je sice trochu nebezpečný, trochu dobrodružný, ale celkem vzato mu vyhovuje pro svou pestrost a nezávislost. Zrovna svádí paní de Chaulmes, když ho kardinál Mazarin pověří úkolem přivézt vězně z ostrova Svaté Markéty. Nikdo nesmí znát původ a tvář mladého muže, který je zřejmě nebezpečím číslo jedna pro celou Francii.

Ale d’Artagnan však přijíždí pozdě. Nejstřeženějšímu vězňovi se právě podařilo z ostrova uprchnout. Začíná slavný příběh plný intrik, lásky a zkřížených mečů, který rozkrývá tajemství muže, který musí mít železnou masku, aby ho svět nespatřil.

Elena a muži, ČT2 16. srpna 22:10

A filmová jízda s francouzským švihákem pokračuje!

Píše se rok 1880. Poněkud extravagantní polská vdova Elena Sorokovská (ikonická Ingrid Bergmanová) se pohybuje v nejvyšší pařížské společnosti. Občas pomůže svým milencům při budování jejich kariéry a každého z nich obdaruje bílou kopretinou. Jenže její finance nejsou bezedné a mladá žena usoudí, že přišel čas, aby se vdala a zajistila si i nadále bezstarostný život. V hledáčku má malého obtloustlého obchodníka, ale vše se začne komplikovat, když potká hraběte Henriho de Chevincourt a slavného generála Rollana, hrdinu Francie. Chvíli potrvá, než zjistí, koho vlastně po svém boku chce. V rolích dvou nápadníků se potkáme Jeanem Maraisem a Melem Ferrerem.

Zdroje článku: