Policejní akademie baví i po téměř 40 letech. Mahoney měl mít úplně jinou tvář

Policejní akademie baví i po téměř 40 letech. Mahoney měl mít úplně jinou tvář
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh skupiny podivínů, outsiderů a nemotorů, které spojuje touha stát se ochránci zákona, baví diváky už skoro 40 let. Policejní akademie v čele s velitelem Lassardem a zákeřným poručíkem Harrisem zkrátka nestárne a ještě dnes dokáže lecčím překvapit.

Ohromující úspěch Policejní akademie udivuje i po letech

Když původní Policejní akademie, natočená za 4,5 milionu dolarů, v roce 1984 vtrhla do kin, nikdo zřejmě netušil, že z toho vzejde slavná série sestávající ze sedmi celovečerních filmů, hraného seriálu a jednoho animovaného filmu. Navzdory poměrně špatným recenzím vydělaly první tři filmy dohromady více než 578 milionů dolarů (po inflaci). S obsazením převážně neznámých herců zaujaly publikum, jež jako by hladovělo po šílených, groteskních a komických situacích, které jednotlivé příběhy tak obratně nabízely.

Rok 1984 přitom nebyl na úspěšné komedie nijak skoupý. Do kin vstoupily filmy Krotitelé duchů a Policajt z Beverly Hills a oba shrábly mnoho milionů dolarů. Policejní akademie se tenkrát umístila na šesté pozici úspěšnosti a výdělečnosti, porazila takové legendy jako Footloose (Bez dozoru), Žbluňk! nebo Honbu za diamantem. Co vězí za tímto ohromujícím úspěchem? Bezpochyby solidní obsazení, dobrý scénář (s revizemi) a schopnost naplnit touhu veřejnosti, která se chtěla jednoduše bavit a smát.

Mahoneyho si mohl zahrát Keaton, Hanks nebo Willis

V prvních čtyřech snímcích si zahrál Steve Guttenberg, jenž se právě díky tomu v průběhu 80. let proměnil ve vyhledávanou hvězdu. Jeho otec byl mimochodem newyorským policistou. Matka nakonec nezvládla ustavičný stres a obavy o jeho život, a tak ho přiměla od policie odejít. On pak začal pracovat v obchodě s elektronikou. Během zkoušky na Policejní akademii v roce 1984 si Steve Guttenberg na sebe oblékl otcovu košili s nápisem „New York Police Academy“ na rameni.

Slavný tým z Policejní akademie
Slavný tým z Policejní akademie | Zdroj: TV Nova

Careyho Mahoneyho si měl přitom původně zahrát Michael Keaton, ale v době dokončení scénáře nebyl k dispozici. Možná odmítl také proto, že se nerad opakoval. Podobné postavy ztvárnil ve svých dřívějších filmech. Producenti zvažovali do dané role též Toma Hankse nebo Judge Reinholda. Konkurzu na roli Mahoneyho se zúčastnil i Bruce Willis, jenž následně dosáhl slávy prostřednictvím seriálu Měsíční svit (1985–1989).

Bez imitátora zvuků Larvella Jonese by to nešlo

Michael Winslow v roli Larvella Jonese se na rozdíl od Guttenberga objevil v každém ze sedmi filmů a také v seriálu, jenž běžel v letech 1997 a 1998. Herec byl známý tím, že svým hlasem dokázal úžasné věci – napodobovat množství různých lidí a vytvořit tisíce zvukových efektů. S postavou Larvella strávil 13 let a diváci, kteří se s chutí zasmáli jeho žertíkům, pravděpodobně oceňovali i konzistenci, kterou přinesl. Larvell vlastně nikdy neztvárnil hlavní postavu, ale dokázali byste si Policejní akademii představit bez něj?

První díl ztřeštěné, nestárnoucí klasiky si můžete připomenout už v neděli 23. července ve 12:50 na Nově nebo ve 20:30 na Nova Action.

Steve Guttenberg v roli Mahoneyho
Steve Guttenberg v roli Mahoneyho | Zdroj: TV Nova
Zdroje článku: