Petr Nárožný: Svým hlasem oživil jedny z nejoblíbenějších večerníčkových postav a roky se vrací na obrazovky, aby čepoval pivo

Petr Nárožný: Svým hlasem oživil jedny z nejoblíbenějších večerníčkových postav a roky se vrací na obrazovky, aby čepoval pivo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě roli v seriálu Hospoda si Petr Nárožný pochvaloval, protože mu režisér Dudek umožnil improvizovat. Diváci si ho však vybaví v komediích Ten svetr si nesvlíkej, Já nejsem já, „Já to tedy beru, šéfe...!“ nebo Jáchyme, hoď ho do stroje. Mistrovsky namluvil Macha a Šebestovou, kteří baví už několik generací dětí.

V pětaosmdesáti letech je komediální herec, bavič a moderátor stále v dobré formě a rád si vyjde mezi lidi. Patří do generace herců, která se dokázala prosadit navzdory chybějícímu hereckému vzdělání. Nárožný ani nikdy o studiu herectví neuvažoval. V mládí toužil léčit lidi. Bohužel měl mizerný kádrový posudek, a tak ho k prestižnímu studii medicíny nepřijali. Stal se tedy stavebním inženýrem, což všem v rodině udělalo radost.

Petr Nárožný je i přes dobrou kondici „na odpočinku“ a hraje už jen sporadicky. V důchodu se rozhodně nenudí, protože má už čtyřicet let vášnivého koníčka. Tím je historie a několik let zkoumal holocaust. Navštívil všechny tábory smrti, které existovaly, a někdy mu na takových místech nebylo do zpěvu.

Jak sám herec v jednom rozhovoru uvedl, dnešní humor už moc nechápe. Když viděl pořad Partička, nevěřícně zíral na to, jak moderátor připadá vtipný sám sobě a jak se neustále směje celé publikum, když často nebylo proč.

Z mladé generace herců se mu líbí Tereza Ramba a s láskou vzpomíná na své herecké kolegy, kterými byli třeba Miroslav Horníček, Vladimír Menšík nebo Jiří Sovák.

Poklidný život tráví v Praze, pokud má ještě nějaké pracovní závazky. Jinak je rád v Třeboni, kde si koupil byt. Na rozdíl od jiných penzistů, nechce brát žádné štěky jen proto, aby si přilepšil k důchodu. Žádnou nabídku na velkou filmovou roli už nečeká. Tvrdí, že by mohl hrát tak laskavého dědečka, ale do takové role ho asi nikdo neobsadí.

Žádné charakterní role ve filmu mu do cesty nepřišly ani v mládí, ale plně si to vynahradil na divadelních prknech, kde se občas i teď objeví. Do filmu se ani nikdy nehrnul, ale dostal se k němu oklikou, když byl velice úspěšným konferenciérem hudební skupiny Rangers a vystupoval také v komických scénách v Semaforu. Před kameru se postavil až v pětatřiceti letech, a i tak toho stihl hodně.

Poté, co si zahrál malou roli poněkud sveřepého automobilového závodníka ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, dostával jednu nabídku za druhou. Většinou to ale byly vedlejší role podivínů a vtipálků. Za všechny stačí jmenovat šéfkuchaře v komedii Což takhle dát si špenát? nebo manžela paní Týfové v komedii Marečku, podejte mi pero!.

Rád zavzpomínal na roli sarkastického výčepního Duška v seriálu Hospoda, který byl jeho největší porevoluční rolí. Diváci si ho oblíbili i jako moderátora v zábavném pořadu Zlatíčka. Ke svým rolím byl herec vždy sebekritický a sám považuje pouze jedinou roli za dobře zahranou, a to byl řídící ve filmu Páni kluci.

Věděli jste, že role Pávka ve filmu Vesničko má středisková byla psaná pro Petra Nárožného? Režisér měl však na věc svůj názor a chtěl do role Slováka. Pávka potom zahrál Marian Labuda.

Zdroje článku: