Magdalena Reifová: Jak šel čas s roztomilým děvčátkem z filmu Páni kluci

Magdalena Reifová: Jak šel čas s roztomilým děvčátkem z filmu Páni kluci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Před kamerou se pohybovala od pěti let. Byla hezká jako panenka a nestyděla se. Nenarodila se do umělecké rodiny a její cesta k herectví byla náhodná. Rodiče měli aerovku a jezdili na srazy veteránů. Magdalena byla nejmladší účastnicí těchto akcí a na jednu z nich se přijeli podívat z televize.

Byl to štáb z pořadu Vlaštovka, který se zabýval dětskou tvorbou. Magdaléna se jim moc líbila a ona byla nadšená z nových kamarádů. Od té doby se pohybovala před kamerami pravidelně a získávala zkušenosti. Nejprve dostávala menší role, potom i větší.

Jednou z jejích nejoblíbenějších byla role Blanky ve filmu Páni kluci, který se nechal volně inspirovat spisovatelem Markem Twainem a jeho Dobrodružstvím Toma Sawyera a Huckelberryho Finna. Podle Magdaleny to byl nejhezčí film jejího dětství, stejně to viděl i Michael Dymek, který hrál roztomilého rošťáka Tomáše. Magdu už znal, protože chodili na stejnou školu. Okatou holku, která už měla za sebou celou řadu pořadů v televizi, učitelé zapojovali do dění ve škole. Recitovala na různých akcích, vítala rodiče a byla všem na očích. Kromě velmi úspěšného filmu Páni kluci se Dymek s Magdou potkali i v seriálu Tajemství proutěného košíku a ve filmech Leť, ptáku leť a Indiáni z Větrova.

O něco starší se Magdalena objevila ve filmu Brácha za všechny peníze a její studium na konzervatoři bylo přirozeným pokračováním k rozvíjení talentu. Po škole nastoupila v Divadle E. F. Buriana a do roku 1989 měla i hodně práce před kamerou.

Mladá a úspěšná herečka však neměla v úmyslu zanedbat soukromý život, a tak se z obrazovek téměř vytratila, aby se ujala role trojnásobné maminky. Porodit tři děti během pěti let je hodně náročná záležitost. Mateřství ji nakonec ovlivnilo do té míry, že se rozhodla věnovat kromě divadla také televizní tvorbě pro děti.

Jak šly roky, herečka pociťovala zvýšenou únavu, kterou připisovala péči o velkou rodinu. Proto byla hodně překvapená, když při předoperačním vyšetření kvůli banální operaci lékaři zjistili, že má nemocné srdce a prodělala dva infarkty. V pražském IKEMu následně podstoupila zákrok, při kterém jí byl voperován kardiostimulátor.

Ani nemocné srdce jí však nezabránilo věnovat se dál moderování pořadu Kouzelná školka, kde převzala štafetu po Libuši Havelkové. Hrát pro děti bere jako splněný sen. Kromě toho píše i scénáře a dětské knihy.

V souvislosti s Reifovou je třeba zmínit také dabing, protože to byla právě Magdalena, kdo dal hlas Fran Fine v nestárnoucím seriálu Chůva k pohledání.

Film Páni kluci je k vidění na TV Nova 21. května v 17:35.

Zdroje článku: