Odznak Vysočina: Dana Skálová a tajemná kauza Jůlinky se vrací. Konečně má seriál pořádný náboj

Odznak Vysočina: Dana Skálová a tajemná kauza Jůlinky se vrací. Konečně má seriál pořádný náboj
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na pokračování seriálu Odznak Vysočina se možná nečekalo s napětím, protože první řada nebyla až tak akční, ale tvůrci určitě pilně sledovali, co český divák od kriminálního seriálu očekává.

Druhá série sice neoslní fanoušky nesmrtelných amerických hrdinů a nejspíš nebude sbírat popularitu ani zveřejněním počtu rozbitých aut, ale určitě není méně atraktivní než třeba Policie Modrava.

Odznak Vysočina neměl jednoduchý rozjezd. Nevsadil na obsazení hvězdy do hlavní role. Šéfkou policejního oddělení se stala Dana Skálová – Monika Hilmerová, kterou velká část diváků zaznamenala jako neznámou tvář, která není v bulvárních magazínech, a přestože má za sebou hodně velký seznam televizních rolí, pro diváky nebyla pozvánkou ke sledování.

První série byla občas trošku neslaná – nemastná, jako by se tvůrci trošku báli riskovat, a tak spoléhali pouze na osvědčené nástroje, jak krimi seriál podat. Výsledkem nebyl propadák, ale mince má dvě strany a umírněnost se v době, kdy krimi seriály rostou jako houby po dešti, moc nevyplácí.

„Stačilo vidět jednou,“

to by mohlo být hodnocení seriálu, který přišel a zmizel, aniž by někomu chyběl.

záběr z první epizody 2. série seriálu
záběr z první epizody 2. série seriálu | Zdroj: TV Nova

Druhá série se první epizodou představila rozhodně poutavěji. Stejné obsazení, pár nových tváří. Příslibem je dějová linka Jůlinky, která se sice proplétala první řadou, ale divák nedostal nic, proč by o dvacet let starém případu měl přemýšlet.

Najednou je to jinak. V druhé sérii se konečně ukáže charakter kapitánky Vlčkové (Simona Zmrzlá), otevře se případ Jůlinky a na scéně se objeví v první řadě i sympaťák Pavel Řezníček jako plukovník Kožíšek.

Dana Skálová se bude muset vyrovnat nejen s dalšími případy, ale i s tím, že Vlčková získala materiály ke dvacet let starému případu, který stále někomu leží v žaludku a ona se bude muset opět hájit jako před lety, že jednala správně. Jenže druhá strana má její osobní nahrávky, které Vlčková ukradla a případ, kdy zachránila malou Jůlinku by mohl nakonec vyznít trochu jinak, než prezentovala.

Pro Skálovou by to mohlo mít velice nepříjemné následky. Ale tvůrci seriálu rozhodně nebudou mít v plánu pohřbít svou hrdinku zrovna v době, kdy si získává sympatie diváků. Na obrazovky tak nejspíš přijde trochu složitý boj dobra se zlem, okořeněný celou řadou nedorozumění a křivd, které nakonec vyústí v diváky očekávaný konec.

Samotný příběh Nebojsa není upozaděný a ukazuje na tradiční problémy v rodinách i lhostejnost jejich okolí. To, co se děje za zavřenými dveřmi, je stále pro mnoho lidí soukromou záležitostí, a přestože tuší, že by mohlo dojít k tragédii, nic nedělají. Když přijede na místo kriminálka, je už většinou pozdě.

Zdroje článku:
  • Voyo,
  • autorský článek