Den, kdy se zastavil celý svět. Filmy o teroristických útocích z 11. září 2001

Den, kdy se zastavil celý svět. Filmy o teroristických útocích z 11. září 2001
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dvě americká letadla unesená teroristy Al-Káidy naráží do Světového obchodního centra, další letadlo se zřítí na Pentagon, čtvrté letadlo mířící na strategický cíl ve Washingtonu dopadne díky hrdinství pasažérů mimo hustě obydlené zóny asi 250 km od svého původního cíle.

Tyto teroristické útoky se staly na týdny a měsíce centrem mezinárodní politické scény a také byly spouštěčem války v Afganistánu.

V průběhu let byla filmová a literární produkce soustředěná na zpracování těchto dramatických a tragických událostí, a tak se tento nejtragičtější den v novodobých dějinách lidstva stal nedílnou součástí naší kultury.

Film 11´09´´01, z roku 2002 (hodnocení 70 %) Velká Británie, Francie, Japonsko, Mexiko, USA, Írán

Povídkový snímek 11 filmařů a jejich pohledu na tragické události v New Yorku, které změnily celý svět. Všechny povídky mají symbolicky 11 minut, 9 vteřin a 1 záběr.

Světové obchodní centrum, z roku 2008 (hodnocení 54 %)

Oliver Stone popisuje skutečný příběh dvou policistů (Nicolas Cage a Michael Peña), kteří přežili pod troskami zřícených „dvojčat“. Jde pravděpodobně o nejdražší projekt o 11. září.

Film 9/11, z roku 2014 (hodnocení 43 %)

Režisér Martin Guigui trochu nešťastně zvolil zpracování této tragédie jako havárii výtahu, ve kterém uvíznulo 5 lidí, kteří hledají způsob, jak se z pasti dostat. Lidé ale při zpracování událostí 11. 9. čekají něco trochu jiného. Nezachránil to ani populární Charlie Sheen, kterému se navíc herecký výkon zrovna moc nepovedl.

Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, z roku 2011 (hodnocení 66 %)

Režisér Stephen Daldry před kameru poprvé postavil Toma Hankse spolu se Sandrou Bullock. Snímek natočený podle knihy Jonatana Safrana Foera vypráví příběh jedenáctiletého chlapce, který se snaží vyrovnat se ztrátou otce.  Je to zase trochu jiný pohled na tragédii, která se nezabývá přímo smrtí lidí, ale řeší složitou situaci těch, kteří ztratili své blízké.

30 minut po půlnoci, z roku 2012 (hodnocení 73 %)

Ve svižném tempu natočený napínavý thriller od Kathryn Bigelow si vychutnáte od první do poslední minuty. Moderní špionážní drama popisuje příběh agentky CIA. Maya (Jessica Chastain) odchází z kanceláře do terénu, a to přímo do centra dění na ambasádu v Pákistánu. Agentka není moc zkušená, ale brzy pochopí, jak to v jejím oboru chodí a s nasazením vlastního života rozplétá složitou pavučinu vazeb teroristických buněk. Doufá, že narazí na stopu vedoucí k samotnému teroristovi Usámu bin Ládinovi.