Nejen Eda z Mostu: Kdo je Michal Isteník

Nejen Eda z Mostu: Kdo je Michal Isteník
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Michala Isteníka veřejnost zaznamenala hlavně jako hospodského Edu v kultovním seriálu Most. Jak se sympatický herec vyrovnával s nenadálou popularitou, kterou mu role přinesla, a proč trpěl depresemi?

Cesta od fotbalu k Thálii

Michal Isteník se narodil 11. července 1983 v Rakovníku. Pochází z fotbalové rodiny, otec Miroslav je fotbalista, starší bratr Marek je bývalým prvoligovým hráčem. Michal sám působil v týmu SK Kladno.

Při studiu na gymnáziu se začal věnovat divadlu. Při přijímacích zkouškách na DAMU však dvakrát neuspěl, pustil se proto na vysoké škole do studia historie.

Nakonec se mu podařilo se dostat na brněnskou JAMU, kde úspěšně absolvoval. Už v průběhu studia účinkoval na několika divadelních scénách, vidět ho mohli diváci například v HaDivadle nebo v pražském Divadle v Dlouhé.

Od roku 2008 je také členem hereckého souboru Městského divadla Brno. Zde se představil například jako D'Artagnan ve Třech mušketýrech nebo jako Andrej ve Třech sestrách. V domovském Brně působí rovněž jako jeden ze členů divadla Buranteatr.

Michal Isteník je respektovaným divadelním hercem, který sklízí ocenění především za vážné role. Za roli Čičikova v inscenaci Mrtvé duše získal v roce 2014 Cenu Thálie.

Z uznávaného divadelního umělce celebritou

V seriálovém Mostu dostal roli, jež byla přímým protipólem jeho dosavadních postav. Komická figurka impotentního Edy ho přes noc katapultovala mezi celebrity. Michala Isteníka začali poznávat na ulici a jak později vzpomínal, bylo téměř nemožné si například anonymně popovídat do restaurace.

Shodou okolností si během premiéry Mostu navíc prošel osobní krizí. Příčinou byla přemíra práce, nedostatek odpočinku i špatná životospráva. Michalovi v té době podle vlastních slov nepřidaly ani problémy v soukromí.

V současné době ho mohou diváci vidět v dalším televizním počinu. Michal si zahrál v kriminálním seriálu České televize Hlava Medúzy jednoho ze členů vyšetřovacího týmu.