Neil Gaiman a jeho knihy jako inspirace pro filmové i televizní režiséry

Neil Gaiman a jeho knihy jako inspirace pro filmové i televizní režiséry
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Neil Gaiman je známým autorem epických knih plné dobrodružství a avantýr. Gaimanova první povídka „Featherquest“ vyšla v roce 1984. Od té doby napsal řadu povídek v nejrůznějších podobách, včetně románů, a dokonce i komiksů. Několik jeho knih se později dostalo na plátna kin i televizní obrazovky.

Američtí bohové

V roce 2017 měla premiéru desetidílná série „Američtí bohové“, která byla natočena podle Gaimanova románu z roku 2001. Tento příběh se točí kolem konfliktu mezi novými a tradičními bohy, přičemž tradiční se stále zabývají mytologií a náboženstvím, ale noví bohové se kromě jiných novodobých neřestí obrátili k celebritám a penězům.

Mimo božské charaktery se zde setkáme se Shadow Moonem, kterého hraje Ricky Whittle. Ten je propuštěn z vězení poté, co se dozvěděl, že jeho manželka zemřela při autonehodě. Poté se setká s panem Wednesday (Ian McShane). Ten mu ukáže svět bohů, kterému zkouší Shadow porozumět.

Zdroj: Autor: Cora Reed / Shutterstock

Seriál dostal roku 2021 třetí a poslední řadu.

Lucifer

Pokud budeme řešit aktuálně nejúspěšnější adaptaci Gaimanových románů či komiksů, nemůžeme vynechat netflixovský hit „Lucifer“. Seriál, jehož hlavní roli hraje britský herec a miláček fanoušků Tom Ellis, dokončí letos svou pátou řadu, než bude možná na podzim roku 2021 vysílána šestá a poslední řada. Série odstartovala v roce 2016 a stále má silnou sledovanost. Jak název již napovídá, točí se seriál kolem samotného Ďábla, který se na naší planetě rozhodl spolupracovat s policií. Tom Ellis je pro tuto roli rozený a sám Gaiman je vysoce spokojený s tím, jak byly jeho komiksy zpracovány.

V roce 2019 Gaiman dokonce odhalil zajímavý fakt o sérii: Na konci třetí řady byl slyšet jako Bůh, když vyprávěl, co by se stalo, kdyby celý seriál byl postavený jinak.

Málokdo ví, že původní Lucifer je ze seriálu komiksů Gaimana. Tam vypadal sám satan spíše jako David Bowie, ale když padla volba producentů na Ellise, byl i Gaiman spokojený.

Koralína a svět za tajnými dveřmi

Gaimanova novela z roku 2002 „Coraline“ se v roce 2009 dostala na velkou obrazovku jako animovaný film. Česky Koralína je 11letá holčička, která sní o lepším životě, než je ten, jenž zná. A takový svět taky že dostane... více nebo méně. Koralína narazí na malé dveře ve svém vlastním domě, které ji vedou do paralelního vesmíru. V tomto novém světě ji čeká stejný dům, stejná zahrada, stejní rodiče, ale více pochvaly a lásky. Jediným zásadním rozdílem jsou její oči, které jsou v tomto světě z knoflíků. A přesně to se nakonec stane problémem, její noví rodiče jí totiž chtějí donutit vyměnit své oči za oči knoflíkové.

Gaiman o adaptaci řekl: „Ten film je úžasný a vidět to s 3D brýlemi na velkém plátně je prostě neuvěřitelné.“ Původně se plánovalo, že se bude jednat o film s opravdickými herci, ale poté se režisér Henry Selick rozhodl pro animaci. A protože je konečný film nejen strašně krásný a milý, někdy ale i doopravdy děsivý, tak je jasné, že nápad s animací byl správný.

Zdroj: